En iskald desembermorgen møtte TV 2 Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Oslo domkirke.
Før intervjuet går i gang, lurer Vedum på hvilke spørsmål han egentlig skal svare på sittende foran et alter.
– Hva betyr jula for deg?
– En tilhørighet. Jeg har vært heldig, for jeg har gode minner om jul. Og så syns jeg, når jeg synger ‘Deilig er jorden’ i den lokale kirken min, så er noe av det fine med det, at det sang også generasjonene før meg,
Og tradisjonene står i fokus for Vedum.
Se hvordan Vedum danset julen inn nedenfor:
– Jeg skal være sammen med familie, spise god mat, gå på skøyter, dra en tur i den lokale kirken min. Og gjøre mye av de samme tingene som jeg har gjort hvert eneste år.
Under sperregrensa
– Det fine med jul er at man gjør noe av det gjentagende.
Men det er ikke mye gjentagende med den situasjonen partiet hans står i nå, sammenliknet med tidligere. Vedum leder for tiden et parti som sliter på målingene.
På desemberbarometeret til Dagbladet og Vårt Land havnet partiet under sperregrensen.
– Jeg tror det er et uttrykk for at mange har kjent uro rundt privatøkonomi, litt usikkerhet. Og at det da henges på meg og på regjeringa.
– Hvordan opplever du så dårlige målinger som partileder?
– Det er ingen som liker det, selvfølgelig. Men det er et øyeblikksbilde når det har vært veldig mye støy i starten av desember. Og da tror jeg det også rammer oss litt, indirekte, den støyen som har vært rundt Arbeiderpartiet.
På denne tiden før valget i 2021 seilte Vedum, ikke ulikt Sylvi Listhaug denne gangen, opp som statsministerkandidat.
Nå er situasjonen snudd på huet.
– Men da veit jeg at ting går opp og ned. Jeg har god tro på at Senterpartiet kan gjøre et solid valg neste høst. Og også den visjonen som Senterpartiet har med å utvikle hele Norge og ha nasjonal kontroll over naturressursene. At forskjellene mellom folk ikke skal bli for store. Det tror jeg mange deler.
På TV 2s måling for desember fikk Sp en oppslutning på 6,1 prosent. Dersom det blir valgresultatet, mister partiet hele 17 plasser på Stortinget.
I desember 2020 ble partiet landets største på TV 2s meningsmåling.
Støres storm
Den siste tiden har Vedum vært vitne til sin regjeringsmakker Jonas Gahr Støres største politiske krise.
– Uansett parti så kjenner jeg varme for de som står i den stormen, fordi jeg vet hvor røft det er. For det er ganske nådeløst. Uansett hva de gjør, kommer media med akkurat de samme spørsmålene hele tida.
– Men statsministeren er en person som står i mange stormer, og han gjør det nå òg. I den daglige styringa så påvirker ikke det regjeringas beslutninger. Vi jobber og tar veldig mye beslutninger, ikke minst på trygghet for Norge, i den verdenen som er rundt oss.
– Tror du Tonje Brenna kan bli en god statsminister?
– Det er Arbeiderpartiet som velger sine ledere, så samarbeidet går veldig godt med statsministeren vi har, Jonas Gahr Støre.
– Kjenner jo renta som alle andre
Tilbake til julestemningen trekker Vedum frem Jesus-barnet fra juleevangeliet.
– Juleevangeliet er interessant fordi når man tenker på makt, så tenker man ofte på sterke, kraftfulle ledere. Sånn Trump, liksom. Veldig barsk. Mens der er hele maktfortellinga et lite barn i en stall. Og det er veldig fascinerende at det var maktsymbolet. Det mest avmektige av alt. Et nakent barn i en møkkete stall. Og så kan man være uenig eller tenke om trosdimensjonen.
For Vedum har også sin tvil.
Men at det blir bedre tider for lommeboka til folk nå har han tro på.
– Heldigvis, i 2024 så ser vi at prisene har fortsatt gått opp, men mindre enn lønningene. Det gjør at ting kan bli litt lettere for folk. Og så er det enkeltgrep for for eksempel barnefamilier, som vi gjør for å få ned kostnader, som også hjelper.
– Føler du at du har fått bedre råd?
– Min egen følelse er ikke så viktig, egentlig. Men jeg kjenner jo renta som alle andre.
– Folk ser jo seg selv i politikere i dere som er fremme i offentligheten.
– Det er sant. Men når du er statsråd, så har du god lønn. Du jobber jo døgnet rundt og helger og alt. Men jeg har også mye lån som mange andre i 40-åra har. Det kjenner du jo.
– Hva tror du mest på: Gud, eller at folk skal få bedre råd neste år?
– Det kan liksom ikke settes opp mot hverandre. Ved kirkerommet er det alltid litt blanding av både tro og tvil. Men så er jeg glad i tradisjonene.
– Hva er tvilen?
– Jeg liker tradisjonene, historiene. At vi har brukt kirkerommet i generasjoner. Men så kan det variere akkurat hvor sterk troen er. Det kan være en veldig personlig ting. Det er mye dypere enn realøkonomien.
– Der ser man på prognosene til SSB, Norges Bank og Finansdepartementet at neste år så vil lønningene til folk stige mer enn kostnadene, og da vil en få litt bedre råd. Det er bra.
– Men verden de siste åra har det vært mye ustabilitet rundt, så vi kan ikke ta noe for gitt. Men prognosene nå er veldig positive.