Åtte nye områder i Ukraina unntas fra retten til kollektiv beskyttelse, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI). Disse kommer i tillegg til seks fylker som UDI bestemte var trygge nok i september i fjor.
Regelendringen gjelder fra 13. januar.
UDI skal fortsatt skal behandle søknaden til folk som kommer fra disse såkalt trygge områdene individuelt, ifølge direktør i UDI, Snorre Sæter
– Men det blir mye høyere terskel for å få opphold i Norge gjennom ordinær asylsøknad enn gjennom ordning for midlertidig kollektiv beskyttelse, sier han.
UDI opplyser på sine nettsider at endringen kun gjelder for de som søkte om beskyttelse fra 28. september 2024 og som ikke har fått svar på søknaden sin før 13 januar. Den gjelder også for de som søker om beskyttelse etter 13. januar 2025.
Endringen gjelder ikke for
- Personer som allerede har fått oppholdstillatelse og søker om forlengelse.
- De som kommer til Norge gjennom Medevac-ordningen (medisinsk evakuering).
- Nære familiemedlemmer av personer som allerede har fått kollektiv beskyttelse i Norge.
UDI håper innstrammingen skal føre til at færre ukrainere søker om beskyttelse i Norge.
Protesterer
Natalia Yeremeyeva i Den ukrainske foreningen reagerer sterkt på innstrammingen til UDI.
«Dette styrker Russlands posisjon og underminerer den solidariteten som er avgjørende for å motstå aggressoren», skriver hun i et brev sendt til Justisdepartementet.
Hun mener den norske bestemmelsen går imot politikken andre EU-land innfører.
– Vi synes det gir feil beskjed til både Russland og andre land. Norge burde ikke skape denne typen presedens, sier Yeremeyeva til NRK.
Den ukrainske foreningen i Norge reagerer med overraskelse, men ikke like stor overraskelse som første gang områder ble vurdert som trygge.
Flere Ukrainske foreninger har underskrevet brevet, der de skriver at ingen områder i Ukraina kan regnes som trygge.
– Når vi vet at russiske droner og missiler kan nå hvor som helst i Ukraina, da vet vi at absolutt ingen områder er trygge nok, sier hun.
– Har ukrainere forståelse for at Norge gjør dette? Nærmere 80 tusen ukrainere har per i dag gyldig kollektiv beskyttelse i Norge?
– Jeg opplever at ukrainere flest har forståelse for innstramminger Norge gjør, men det er lite forståelse for ubegrunnede bestemmer som dette her, sier Yeremeyev.
Hun sier at hun synes det er overraskende at Norge på egen hånd bestemmer at enkelte områder regnes som trygge.
Publisert
Oppdatert