Importtoller og skatterabatter er noe av det Yara, Hydro og Equinor følger med på når Trump blir president. – Vi er godt forberedt, sier Halvor Molland i Hydro.
Kortversjonen
- Yara, Hydro og Equinor vurderer konsekvenser for næringslivet når Trump blir president igjen.
- Yara er bekymret over importtoller, mens Hydro mener de er godt forberedt globalt.
- Equinor fokuserer på havvindprosjekter og energipolitikk med stabile rammevilkår.
- Tollkrig ses som negativt for shipping, men LNG-eksport kan dra nytte av Trumps deregulering.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi er ikke så veldig glad i uforutsigbarhet, sier Magnus Ankarstrand.
Han er leder for forretningsutvikling i gjødselgiganten Yara, og har erfaring med forretningsdrift i et Trump-ledet USA.
Under hele Trumps forrige presidentperiode fra 2017 til 2021 ledet han Yaras virksomhet i Nord-Amerika.
– Men vi tror ikke at politikken for næringslivet nødvendigvis blir så annerledes enn under forrige Trump-periode eller under Biden.
Yara har en del virksomhet i USA, og planlegger enda mer. I 2018 åpnet de og tyske BASF en stor ammoniakkfabrikk i Texas, og de vurderer enda en fabrikk. Yara bygger også en ammoniakkfabrikk i Texas til flere titalls milliarder kroner sammen med Enbridge.
Bekymret for importtoller
USAs 47. president har truet med importtoller på varer fra Kina og andre land, noe han også drev med da han var USAs 45. president.
– Det er særlig uforutsigbarhet knyttet til importtoller som opptar oss, sier Ankarstrand.
Magnus Ankarstrand
direktør for forretningsutvikling i Yara
– Toll er viktig for fremtidige beslutninger, men også for eksisterende drift. Yara har vært i USA i 80 år. Vi importerer mye til USA fra EU og Norge, og vi eksporterer mye fra USA til EU og Norge. Vi er ikke tilhengere av økte toller, sier Ankarstrand.
Les også
Ny Trump-toll: – Negative nyheter for Norge og Europa
– Godt forberedt
Norsk Hydro har flere ansatte i USA enn i Norge, blant annet innen resirkulering av aluminium. I 2023 åpnet selskapet et anlegg i Cassopolis i Michigan til rundt 1,7 milliarder kroner.
– Vi er godt diversifisert, med virksomhet i rundt 40 land. Vi har en stor eksponering i USA med 7.000 ansatte innen resirkulering. Det forventer vi er en god sikring for oss mot tiltak som kan forstyrre varestrømmen, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.
– Vår vurdering er at vi er godt forberedt. Vi har god kontakt med alle land der vi er eksponert, inkludert i USA, og er forberedt på endringer som kan påvirke USAs forhold til Europa og Norge, eller til land som Canada og Mexico, hvor vi også har virksomhet.
Halvor Molland
Informasjonsdirektør i Norsk Hydro
– Følger jo med
– Equinor har hatt aktivitet i USA i mange år, gjennom skiftende administrasjoner. Vi er trygge på at vi skal kunne navigere også denne regjeringsendringen, sier Equinor-talsmann Ola Morten Aanestad til E24.
– Vi følger jo med, som vi alltid gjør. Det blir blant annet spennende å se hva som kommer av presidentordrer. Det som eventuelt måtte skje med toller og verdenshandelen vil kunne være like viktig for oss som det som skjer internt i USA. Men det må vi bare følge med på og navigere.
Equinor bygger for tiden ut havvindprosjektet Empire Wind utenfor New York. I høst sikret selskapet seg en havvindlisens utenfor Delaware på østkysten.
Donald Trump har blant annet hevdet at havvind tar livet av hval, uten å dokumentere påstandene. Ifølge AP skal Trump ha bedt en partikollega om å skrive et utkast til en presidentordre som stanser havvindprosjekter.
Aanestad ønsker ikke å uttale seg om Trumps uttalelser om havvind.
Ola Morten Aanestad
Pressekontakt for leting og produksjon internasjonalt i Equinor
Når det gjelder olje og gass ønsker derimot Trump full fart. Equinor driver blant annet med gassproduksjon på land i Marcellusformasjonen og offshore i Mexicogolfen.
– Equinor gjør jo sine investeringer i et langsiktig perspektiv, og foretrekker stabile rammevilkår i energipolitikken fremfor store svingninger, sier Aanestad.
– Tollkrig er dårlig for shipping
Øystein Kalleklev er sjef for gassfraktrederiet Flex LNG. Han ser noen positive konsekvenser av Trumps politikk.
Avtroppende president Joe Biden pauset for ett år siden godkjenningen av LNGLNGflytende naturgass (liquefied natural gas) som er kraftig nedkjølt og kan fraktes med skip verden rundt-eksportprosjekter, med klimahensyn som argument.
– Trump har sagt at han skal fjerne dette moratoriet på dag én. Usikkerheten for prosjekter i USA vil da forsvinne ganske raskt. Vi ser for oss at veldig mange prosjekter vil komme i gang, og at man får en stor ekspansiv vekst for LNG-eksport fra USA, sier Kalleklev.
– Dette er jo en av de positive tingene, hvor Trump ønsker deregulering.
Øystein M. Kalleklev
Administrerende direktør i Flex LNG
Samtidig er han klar på tollkrig generelt «er dårlig for alle som driver med shipping».
– Vi ønsker stort sett frie markeder, hvor ting produseres der det er mest effektivt og selges der det er høyest pris.
Kalleklev trekker frem at Trump virker å være svært opptatt av ulike lands handelsoverskudd- og underskudd, men Flex LNG-sjefen understreker at ting blir mindre effektive om «alle skal gå i null på handelsbalansen.
– For gassfraktrederier er det stort sett positivt at det kommer mer LNG ut av USA, men for shipping generelt er økt toll og handelskrig negativt.
– Skal være investeringsvennlig
– Trumps politikk ser ut til å kunne ha både positive og negative sider for industrien i USA?
– Forrige Trump-periode var preget av usikkerhet og mye signaler som kom blant annet via Twitter. Det var ikke alltid det som ble sagt, viste seg å stemme eller faktisk skulle gjennomføres, sier Ankarstrand i Yara.
– Men USA, republikanerne og Trump er veldig opptatt av at USA skal være investeringsvennlig. Det har alltid vært amerikansk politikk, og det tror jeg de vil fortsette med. Men Trump snakker jo med utestemme og i store bokstaver.
– Han har blant annet signalisert at alle som skal investere over én milliard dollar i USA skal få saksbehandling på fast track, men vi får se om det blir noe av.
– Hvilke rammevilkår er særlig viktige for Yara?
– Når det gjelder nye investeringer i ammoniakkproduksjon i USA så er skattekreditter for karbonfangst et viktig rammevilkår for oss, sier Ankarstrand.
– Dette ligger inne i Inflation Reduction Act, men eksisterte også tidligere. Men når du skal bygge ting og investere, så er du avhengig av stabile generelle rammevilkår.
– Vant til endringer
Hydros virksomhet i USA leverer særlig til bilindustrien og byggebransjen.
– Det viktige for oss er at det fortsatt er etterspørsel og at disse markedene går bra, sier Molland.
– Er det noe Trump kan endre som gjør ting vanskelig for Hydro?
– Vi følger situasjonen, og er vant til endringer. Vi er tilhengere av fri og åpen handel, men vi ser fra tid til annen at rammevilkår endrer seg. Metallet finner alltid veien til markedet, men endringer kan endre varestrømmen, sier han.
– Det som kan være negativt for oss er hvis det blir dumpet mye metall i Europa. Det vil være negativt for Hydro, fordi våre norske anlegg leverer til Europa. Men der har også EU interesse av å sørge for at europeisk næringsliv ikke blir skadelidende av handelshindringer.