Siden krigen mellom Hamas og Israel brøt ut den 7. oktober i 2023 har det blitt rapportert om stadig mer antisemittisme over hele verden.
Nå har den israelske regjeringen gått grundig til verks, og utarbeidet egne rapporter for hvordan antisemittisme utspiller seg i ulike land – inkludert Norge.
Rapporten, som TV 2 har fått tilgang til, peker på en økning i antisemittiske holdninger og hendelser i Norge. Samtidig utpekes flere organisasjoner og én enkeltperson som «antisemittiske generatorer» – altså en som selv viser eller bidrar til spredning av antisemittiske holdninger.
Dette har utløst sterke reaksjoner, særlig fra de som blir navngitt i rapporten.
– Synes det er litt rart
I rapporten vises det til flere hendelser i Norge som Israel mener kan knyttes til antisemittisme. Deriblant kasting av en fakkel mot synagogen i Trondheim, Hitler-tagging på Furuset, og at oljefondet utelukket et selskap knyttet til den okkuperte Vestbredden.
Videre peker den på enkeltstående aktører som de mener er med på å spre, eller tilrettelegge for antisemittiske holdninger i Norge.
Deriblant tidligere TV 2-journalist Fredrik Græsvik.
Græsvik var ikke klar over at rapporten eksisterte, eller at han var nevnt i den, før TV 2 gjorde ham oppmerksom på det.
– Jeg syns jo det er litt rart. Jeg har alltid hatt en følelse av at jeg aldri har hatt noe problem å komme inn i Israel. De har hatt respekt for kritisk journalistikk, forklarer Græsvik til TV 2 etter å ha lest innholdet i rapporten.
Han hevder at Israel dreper barn i Gaza, skyter «granater mot Gaza fra sivile områder», og sammenligner Israel og Hamas som to likeverdige sider som bruker sivile som menneskelige skjold. I tillegg hevder han at «Palestinske helsemyndigheter i Gaza ikke har noen historikk med å overdrive tall».
Græsvik avviser antydningen om at han er antisemitt, og påstandene om at han likestiller Israel og Hamas.
– Det er feil. Jeg har rapportert om både israelsk og palestinsk krigføring, inkludert sivile tap. Israel må tåle kritisk journalistikk når de driver krigføring, poengterer han.
Han mener at rapportens inkludering av ham som enkeltperson er spesielt, og spekulerer i rapportens intensjon.
– Hvorfor setter de meg på denne listen? Kanskje fordi jeg ikke lenger representerer en nyhetsorganisasjon, undrer han.
Rapporten er utarbeidet av Israels departement for diaspora (jøder utenfor Israel, journ.anm.) og bekjempelse av antisemittisme. Les ministerens tilsvar lenger ned i saken.
– Nesten vanskelig å ta det på alvor
Det er ukjent hvorfor blant annet Græsvik trekkes frem som en «antisemittisk generator» av den israelske regjeringen.
TV 2 har derfor bedt Hilde Henriksen Waage, historieprofessor ved UiO, om å lese gjennom rapporten.
– Det virker som at Israel nå i en rekke omganger nærmest driver en svertekampanje av Norge, og stadig fremhever Norge som et av de mest antisemittiske landene i Europa, sier hun etter å ha lest rapporten.
Henriksen Waage mener at det som kommer frem i rapporten, kan tyde på at den israelske regjeringen mener at legitim kritikk av Israels krigføring er identisk med jødehat.
I begrunnelsen for at Græsvik nevnes i rapporten, heter det at han har uttalt at «Israel dreper barn i Gaza».
– Det er nesten vanskelig å ta det på alvor. For det Fredrik gjør er å kommentere en pågående krig, og pågående tapstall. Dette driver Israel systematisk og benekter, poengterer Henriksen Waage.
Siden 7. oktober i 2023 er minst 46.000 personer drept og 109.000 såret, ifølge lokale helsemyndigheter. Denne uka kom en ny artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet, hvor det kommer frem at tapstallene kan være så høye som 64.000.
TV 2 kjenner heller ikke til hvorfor ikke norske myndighetspersoner er nevnt i rapporten, som statsminister Jonas Gahr Støre, og utenriksminister Espen Barth Eide.
Israel har uttalt seg kritisk om regjeringen flere ganger, og sa i et intervju med TV 2 i juli i 2024 at Barth Eide ikke var ønsket i Israel, fordi «vi har nok jødehatere».
– Hvorfor de nå lar de gå fri denne omgangen, tror jeg egentlig bare er vilkårlig. Eller at de kanskje synes det er litt drøyt å kalle Støre og Barth Eide for antisemitter, forklarer Henriksen Waage.
Ungdomsparti navngitt
Rapporten peker også på organisasjoner som de mener bidrar til å spre antisemittiske holdninger i Norge. Blant dem er Sosialistisk Ungdom (SU), som også reagerer sterkt på å bli omtalt i rapporten.
I november 2023, en måned før den Hamas-ledede massakren i Sør-Israel publiserte SU en oppfordring om å avslutte «Israels brutale krig mot Gaza», og hevdet at «Israels angrep ikke kan kalles selvforsvar» og oppfordret tilhengere til å «stå opp for Gaza og for et fritt Palestina».
SU-leder Audun Hammer Hovda avviser at ungdomspartiet er antisemitter, eller bidragsytere til slike holdninger, og kritiserer rapporten.
– Dette er åpenbart et dårlig forsøk på å stemple kritikere som antisemitter. Vi har alltid vært tydelige på forskjellen mellom kritikk av staten Israel og jødiske mennesker som gruppe, sier Hovda til TV 2.
I likhet med Græsvik var ikke Hovda eller SU klar over rapportens eksistens, eller at de nevnes i den, før TV 2 tok kontakt.
Hovda mener at rapporten går mot sin hensikt, og vanskeliggjør arbeidet mot antisemittisme.
– Israels strategi om å stemple all kritikk som antisemittisme bidrar til å øke antisemittisme. Sinne rettet mot Israels handlinger kan feilaktig kobles til jøder som gruppe, noe som er farlig, forklarer han.
På liste med terrorstemplet gruppe
I tillegg til Græsvik og SU, finner vi fire andre navngitte «generatorer» i rapporten.
- Partiet Rødt
- Palestinakomiteen
- Islam Net
- Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM)
Sistnevnte, DNM, omtales som en nynazistisk organisasjon med opphav i Sverige, og forgreninger i Norge. I fjor sommer ble organisasjonen satt på USAs terrorliste.
Hovda reagerer sterkt på å bli satt på samme liste som nynazister.
– Det er helt bak mål. Vi tar sterkt avstand fra antisemittisme og enhver form for diskriminering, sier Hovda til TV 2.
Han mener det er et dårlig forsøk på å knytte de ulike aktørene opp mot hverandre.
– For det er jo en helt klar forskjell på faktiske nynazister, som huker alle boksene for hva som historisk sett har vært antisemittisme og jødehat, som vi også tar ekstrem avstand fra, til politiske partier, understreker han.
Israel: – Ingen spesiell grunn
TV 2 har bedt ministeren for diaspora og bekjempelse av antisemittisme, Amichai Chikli, om å gjøre rede for rapporten og dens innhold.
– Det finnes ingen spesiell grunn til at den ble laget. Vi nistirrer ikke etter antisemittisme i Europa, men vi lager rapporter for hvert land. Dessverre, når det gjelder Norge, har vi siden 7. oktober (i 2023, journ.anm.) sett en dramatisk økning i antisemittisme hos dere, forklarer han til TV 2.
Han understreker likevel at han er klar over at majoriteten av nordmenn ikke har antisemittiske holdninger.
På spørsmål om hvorfor blant annet Græsvik og SU er trukket frem i rapporten, har ikke Chikli et konkret svar.
– Det vi har i rapporten om sosialistene SU, som er den yngre delen av sosialistene i Norge, er utsagn som sier at man «ikke kan kalle Israels handlinger Gazas selvforsvar». Dette er uttalelser som er problematiske, mener han.
Også om Græsvik gjentar Chikli det som allerede står i rapporten, og har ikke noe mer å si om årsaken til at Græsvik navngis. Rapporten har heller ingen konklusjon.
Chikli forklarer at han mest av alt er frustrert over Norges politiske ledelse og peker på hvordan regjeringen, etter 7. oktober, valgte å anerkjenne en palestinsk stat.
– Men det bør sies at vi, folket i Israel, ser på Norge som en vennlig stat. Vi ser dere som våre venner. Regjeringen deres er en annen sak.