I motsetning til NHO lover Høyre-leder Erna Solberg at du ikke skal få mindre lønn når du er syk – hvis hun får bestemme.
Det har før jul foregått en het debatt om mulige kutt i norske arbeidstageresarbeidstageresArbeidstaker er en person som utfører arbeid i en annens tjeneste. Kilde: Store norske leksikon. sykepenger.
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHONHONorges største organisasjon for arbeidsgivere. Motparten LO er Norges største organisasjon for arbeidstakere.) mener det er et virkemiddel som må kunne vurderes for å få ned sykefraværet.
NHO svarer lenger nede i saken på det faktum at Høyre og NHO skiller lag i spørsmålet om mulig sykelønnskutt.
LO har i feiden brutt samarbeidet med NHO og gjort det klart at svekket sykelønn sykelønn I Norge har man rett til å få det samme i sykepenger som man får i lønn, når man blir syk, i inntil ett år.er totalt uaktuelt.
Det har også Ap forsikret – og får følge av Høyre:
Høyre-leder Erna Solberg lover etter dragkampen de siste ukene, at de ikke vil fremme forslag i neste stortingsperiode, som gjør at folk får kutt i sykelønnen.
– Høyre vil ikke kutte i sykepengene folk får utbetalt. For gjør vi det, oppstår det en helt urimelig forskjellsbehandling mellom folk i ulike yrker, sier hun:
– Hele offentlig sektor har tariffestet full lønn under sykdomtariffestet full lønn under sykdomI offentlig sektor, som statlige og kommunale virksomheter, har ansatte rett til full lønn under sykdom i opptil ett år. For ansatte i statlig sektor varer denne retten i 49 uker og fem dager, mens ansatte i kommunesektoren, inkludert KS-området, har full lønn i opptil 50 uker. I Oslo kommune er retten til full lønn knyttet til folketrygdens ytelser, som også gir opptil ett års full lønn. I mange private bedrifter er ikke sykelønnen tariffestet, som betyr at de har ordningen garantert gjennom lønnsoppgjøret/tariffoppgjøret. De ansatte i disse bedriftene må stole på at den offentlige sykelønnsordningen videreføres av et flertall på Stortinget. Kilde: Fri fagbevegelse og VG., mens mange ansatte i privat sektor ikke har det. Innfører vi karensdagerkarensdagerde dager som må løpe før en rettighet inntrer. vil det kun ramme økonomisk alle de i yrker som ikke kan ha hjemmekontor, som bussjåfører, renholdere og snekkere, sier hun til VG.
– Du freder sykelønnsordningen?
– Høyre vil ikke kutte i sykepengene folk får utbetalt, og så får Frp og Venstre svare for sin politikk. Vi vil jobbe for gjennomslag for våre løsninger, så er det velgerne som i valget i september avgjør hvor mye innflytelse vi får.
Med forsikringer fra både Høyre og Ap betyr det langt på vei at sykelønnsordningen er fredet gjennom neste stortingsperiode, frem til 2029.
Solbergs vei
Solberg sier at sykefraværet i Norge «er alarmerende høytsykefraværet i Norge «er alarmerende høytDet sesongjusterte totale sykefraværet (egen – og legemeldt) økte svakt fra 7,1 prosent i 2. kvartal til 7,2 prosent i 3. kvartal 2024. Sykefraværet er nå på samme nivå som toppnivået i 2009. Kilde: NAV., og alvorlig både for den enkelte og for samfunnet».
– Derfor er vi nødt til å ta grep for at færre skal bli 100 prosent langtidssykmeldt, eller havne varig utenfor arbeid, sier hun og fortsetter:
– Derfor vil Høyre at gradert sykmeldinggradert sykmeldingVed gradert sykmelding utfører pasienten en del av sitt arbeid og får lønn for det. Det utbetales sykepenger for den resterende delen. Kilde: Helsedirektoratet. skal bli den absolutte hovedregelen, og vi vil endre kostnadsfordelingen mellom Nav og arbeidsgiver, for at arbeidsgiver skal få flere og bedre grunner til å jobbe for å få langtidssykmeldte tilbake i jobb raskere.
Hun sier at i praksis vil det bety at jobben betaler mer for langtidsfravær, og at staten betaler mer for korttidsfravær.
NHO vil ikke lukke døren for å svekke sykelønnsordningen, fordi de mener det vil kunne få ned sykefraværet.
Striden har kommet opp i forbindelse med forhandlingene om avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalenIA-avtalenAvtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen. Kilde: Regjeringen.).
Avtalen er en avtale mellom myndighetene og partene i arbeidslivet, først inngått i 2001, som skal få ned sykefraværet og få opp deltagelsen i arbeidslivet.
Når avtalen ikke videreføres fra 1. januar 2025 betyr ikke det at sykelønnsordningen er i spill:
Den videreføres inntil videre.
– Trenger mer kunnskap
Solberg gir regjeringen mye av skylden for at IA-avtale-forhandlingene havarerte og er veldig klar på at dialogen må gjenopptas.
– Vi trenger å få mer kunnskap om hvorfor sykefraværet øker i nær sagt alle land etter pandemien. Selv om partiene på borgerlig side står for litt ulike løsninger, er jeg trygg på at vi kan få til mer enn Støre-regjeringen, sier hun.
NHO står på sitt
Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO står på at de mener at sykelønnsordningen ikke bør fredes i fire år, på grunn av den alarmerende utvikling i sykefraværet.
– Gitt den alvorlige utviklingen vi ser, mener vi en fredning av dagens sykepengeordning i fire nye år er feil. Vi vil ikke være en skanse mot grep som kan virke, nå er det opp til våre folkevalgte. Vi må uansett ikke legge lokk på en svært viktig debatt og kunnskapsinnhenting i fire nye år, sier hun i en mail til VG.
Hun sier at de «registrerer Høyres standpunkt, men mener uansett det er riktig at ansvaret for sykepengeordningen nå plasseres hos politikerne og storting».
– Det uvanlig høye og økende sykefraværet i Norge er et alvorlig samfunnsproblem som nå koster staten og bedriftene om lag 100 milliarder kroner årlig. Skal vi snu utviklingen, mener NHO det er viktig å tenke nytt om mye – også om sykepengeordningen. Vi ønsker mer kunnskap og er tydelig på at vi ikke vil støtte endringer som rammer skjevt, fremholder Melsom.