Mange norske forbrukere mener at deres eget matforbruk er bærekraftig, men det er smak, kvalitet og pris som teller mest når de skal kjøpe inn.
Om maten er produsert økologisk, om den er lokalprodusert eller miljø- og klimavennlig produsert er det færre som legger vekt på. Forbrukerne legger heller ikke vekt på arbeidsforholdene under produksjonen av varen.
37 prosent mener likevel at deres eget matforbruk er bærekraftig. Det kommer fram i to forbrukerundersøkelser gjennomført av Forbrukerrådet og Oslo Met i regi av NewTools-prosjektet ved FHI.
Lommebok og samvittighet
– Det blir fort en evig kamp mellom lommeboken og samvittigheten. Jeg kunne kjøpt kjøtt, egg og grønnsaker fra en gård hvis jeg hadde hatt tid og penger, sier en mann (50) fra fokusgruppene.
I fokusgruppene kom det fram at folk opplever en slags avmakt til de mange problematiske sidene ved matsystemet. Flere ga uttrykk for at de ikke orker å forholde seg til kompleksiteten. Resultatet blir at de lukker øynene og velger basert på smak og pris.
Norske forbrukere vektlegger forskjellig både når det gjelder hvor viktig bærekraft er ved matinnkjøp og hvordan et eventuelt bærekraftsmerke på mat bør se ut.
Stoler på norsk mat
– Mange svarer at de ville tatt bærekraftige matvalg dersom merkingen av hva som er bærekraftig var bedre. Det er noe vi må ta på alvor. Arbeidet med New Tools-prosjektet er viktig, for det kan gi oss merkingen norske forbrukere ønsker, slik at de kan ta informerte og gode valg i matvarebutikken, sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat og helse i Forbrukerrådet.
Veldig mange, 85 prosent, stoler på at mat produsert i Norge er produsert klima- og miljøvennlig. Det synker til 69 prosent når maten kommer fra EU-land, og mat produsert utenfor EU er det bare 23 prosent som sier de har tillit til.
Ikke bekymret for snacks og godteri
Flere er opptatt av miljøbelastningen ved oppdrettsfisk (47 prosent), bær, frukt og grønnsaker – spesielt importerte (44 prosent), og kylling og svinekjøtt (44 prosent). Bare 31 prosent bekymrer seg for om produksjonen av ferdigprodukter, snacks og godteri fører til miljøbelastning.
Halvparten av de spurte tror at økt kjøttproduksjon kan gjøre norsk matproduksjon mer bærekraftig. Folk fra Oslo er litt mer opptatt av miljøbelastningen fra kjøttproduksjon enn i resten av landet.
– Jeg tenker at kjøtt er dårlig, men å importere masse bønner og linser som må fraktes langt er heller ikke bra. Er det da bedre enn å spise kjøtt fra Norge?, spør en kvinne (25) fra fokusgruppene.