Inne i et fjell i Halden står det en atomreaktor. Haldenreaktoren ble bygd og var i drift fra slutten av 50-tallet til 2018.
Siden 2018 har reaktoren vært i en permanent nedkjørt tilstand.
Tirsdag bekrefter Institutt for Energiteknikk (IFE) at det har vært en materialslitasje på brenselsanlegget.
Det er snakk om et basseng der 1,6 tonn brukt brensel lagres i vann.
– Under en inspeksjon i november i fjor oppdaget vi en løs bolt og en forskyvning i strukturen som holder brenselet på plass, sier administrerende direktør i IFE, Nils Morten Huseby.
Flere uker med videre arbeid
Inspeksjonen avdekket svekkelser i strukturen i anlegget og slitasje på materialet.
Undersøkelser IFE har gjort fredag og mandag viser at det er flere bolter som er løse.
– Tilstanden ved brenselsanlegget er i dårligere forfatning enn vi skulle ønsket, sier han.
Ifølge direktøren er myndighetene informert om skadene.
Risikoen ved anlegget er økt, men det har ikke vært økt stråling eller radioaktive utslipp, melder IFE.
– Hvis rammestrukturen som holder brenselet på plass skulle kollapse så vil beholderne samle seg, og man vil få tettere ansamling av brenselet. Men selv i det tilfellet så viser våre beregninger at vi ikke får noe kjedereaksjon, sier Huseby.
Nå vil IFE få en tredjepart til å sjekke svekkelsen og deres beregninger. Det kan ta flere uker å få to streker under svaret, melder direktøren
Kommunen har hatt krisemøte
Ordføreren i Halden, Fredrik Holm (H), var også til stede på presseorienteringen tirsdag. Han sier de har hatt møte i kriseledelsen i kommunen.
– Vi er veldig glade for at IFE tok kontakt med oss så tidlig som mulig. Vi er trygge på at de gjør det de kan gjøre for å håndtere en situasjon som medfører økt risiko, sånn at vi skal unngå en hendelse, sier Holm.
Halden kommune vil i tiden fremover gå gjennom sine beredskapsplaner for mulige atomhendelser.
– Vi har beredskapsplaner sånn at vi er forberedt dersom det skulle utvikle seg i en retning som vi ikke ønsker. Men det som direktøren sier, det håper og tror vi ikke skal skje.
Vil ta 50 år bygge ned
Haldenreaktoren ble bygd like ved Halden sentrum og den har aldri produsert elektrisk strøm. Men den har blitt brukt til å til å eksperimentere med atombrensel og ulike metaller.
Sikkerhetstiltakene rundt anlegger er strenge. IFE har døgnbemanning for å passe på. Og slik vil det fortsette å være lenge.
En stortingsmelding fra 2020 slår fast at det vil ta opp mot 50 år og koste 21 milliarder kroner å demontere Haldenreaktoren, sammen med søster-reaktorene på Kjeller og å fjerne alt radioaktivt materiale.
Det er Norsk nukleær dekommisjonering (NDD) som har fått ansvaret for å bygge ned anlegget.
Publisert
Oppdatert