– Det syns jeg er veldig dårlig, for jeg ønsker et godt busstilbud. Men nå har vi jo mista mye busstilbud også, så kanskje det er litt av årsaken.
Det sier småbarnsmor Madeleine Engø, som NRK treffer på Drammen busstasjon.
- Hva tenker du om bussprisene? Si din mening nederst i saken!
NRK har undersøkt prisene for 30-dagersbillett i de 20 største norske byene. Både pris for studenter og voksne.
For studenter er Trondheim dyrest med 555 kroner, 21 kroner mer enn Drammen på andreplass.
For voksne ser det slik ut:
Men prisene på bussen de går opp, og opp. Gjennom hele Drammen.
Kollektivselskapet Brakar har allerede varslet at prisen på en 30-dagersbillett for voksne skal øke til 971 kroner. Da blir de klart dyrest i landet.
Madeleine Engø tar bussen daglig til jobb. Hun synes at dagens busspriser er ålreite, og at hun får reist langt på en billett.
Men hun blir overrasket over at forskjellene i Norge er på over 500 kroner mellom de billigste og dyreste billettene, og at prisen i Drammen skal gå enda mer opp.
– Oi, det er ganske heftig, utbryter hun før hun fortsetter:
– Nei, det er ikke noe gøy. Jeg synes det egentlig skulle vært ganske likt i hele Norge. Jeg synes i hvert fall det ikke skal gå opp når vi har mista mange ruter.
Flere av dem som NRK møter på Drammen busstasjon, tenker i samme baner som Engø. Prisene er innenfor, men rutetilbudet kunne vært bedre og avgangene hyppigere.
I tillegg sperrer de opp øynene når de får informasjon om landsforskjellene og prisøkningen.
Bestemte prisøkning – overrasket over å toppe skalaen
Men det er ikke bare på bussholdeplassen at månedsprisen forundrer. Det overrasker også de som har bestemt at det skal være slik.
– Jeg liker ikke å toppe sånne statistikker. Det var overraskende å se det i den sammenhengen, sier lederen for Hovedutvalg for samferdsel i Buskerud fylkeskommune, Christopher Amundsen Wand.
Det er han som har det politiske ansvaret for kollektivtilbudet i Buskerud
– Vi har stått overfor noen valg det siste året, hvor vi reelt sett i kollektivtrafikken har måttet velge mellom å kutte antall avganger og bussruter, eller å øke prisen noe. Da har innspillene og tilbakemeldingene fra Drammen vært at vi må opprettholde tilbud, sier høyrepolitikeren.
– Er det litt rart at de som har ansvaret for kollektivtrafikken, er overraska over hvordan man ligger an prismessig?
– Det er godt mulig. Vår jobb er å forsøke å gi et best mulig tilbud til alle som skal reise med kollektivt, sier Wand.
Men han påpeker at i tillegg til å få de dyreste av én billettype, kan Drammen også skilte med noen av de billigste innenfor en annen kategori.
– Vi har blant landets billigste enkeltbillettpriser. Det hjelper ikke for de som har periodebillett, men det hjelper for de som bruker bussen som et supplement til bilen. De er det ganske mange av i Drammensregionen, sier han.
Selv med lavprisede enkeltbilletter trengs det et stort løft før Wand kan bli fornøyd med busstilbudet i Drammen.
– Det er et tilbud som ikke er i nærheten av der det burde være, for å få flere folk over på kollektivtrafikken, sier han.
Mener Drammen og Buskerud gjør noe riktig
Det er ikke bare prisen på billetten som har noe å si for om folk velger å ta bussen, ifølge seniorforsker ved Transportøkonomisk institutt Nils Fearnley.
– Det viktigste for kundene er reisetidselementer. Hvor hyppige avganger det er, hvor raskt man kommer frem, og hvor mange bytter det er. Dét vektlegges stort sett litt mer enn pris når det gjelder effekten på hvor mange solgte billetter, sier forskeren.
Han mener det er viktig å huske på hva en ønsker å oppnå med endringene man gjør.
– Hvis man ønsker å påvirke bilbruken, så er forbedring eller billigere kollektivtransport i utgangspunktet ikke et veldig effektivt virkemiddel. Med mindre det kombineres med restriktive tiltak rettet mot bilen.
Forskeren gir drammenserne rett i en ting: Det er viktig å frede prisen på enkeltbilletten, hvis målet er å vinne flest mulig bilister over til kollektivtransport.
Han forklarer det med at de som kjøper enkeltbilletter tar oftere valg om å ta buss eller bil.
– Har du et månedskort, da er du mer innrettet mot at det er kollektivtransport du reiser med, og du reiser allerede nokså rimelig. I tilfeller der enkeltbillettene er dyre, og for eksempel to skal reise sammen frem og tilbake, velger de sannsynligvis bil hvis de har tilgang til det, sier Fearnley.
Hei!
Velkommen til dialog hos NRK. Siden du er pålogget andre NRK-tjenester så slipper du å logge
inn på nytt her, men vi trenger ditt samtykke på våre brukervilkår for dialog på nett
Publisert