Ifølge Bloomberg og New York Times forhandler Saudi-Arabia, gjennom SURJ – et privat investeringsselskap eid av landets statlige investeringsfond – om å kjøpe opp til 10% av DAZN. Plattformen eies av milliardæren Len Blavatnik.
Dette sikret økonomien for FIFA og president Gianni Infantino, som inntil da ikke hadde noen finanser på plass til sin prestisjeturnering.
Infantino har lenge hatt et nært forhold til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, og i desember tildelte FIFA, i en parodisk anbudsprosess, VM i 2034 til kongedømmet.
Les også: FIFA-presidenten har fått gravert inn sin storhet i det nye klubb-VM-trofeet
Spekulasjoner
Det har vært spekulasjoner om at Saudi-Arabia indirekte ville investere i klubb-VM gjennom en avtale om medierettigheter for å redde turneringen. Til tross for FIFAs påstander har interessen fra medier vært begrenset og lunken.
En investering i DAZN vil gi Saudi-Arabia innflytelse i markedet for sportsrettigheter og understreker landets voksende ambisjoner innen sport.
Qatar, som var vert for fotball-VM i 2022, har tidligere brukt betydelig innflytelse gjennom BeIN Media Group, eier av BeIN Sports, spesielt i europeisk fotball.
Nasser Al-Khelaifi er styreleder i BeIN Media Group, PSG-leder, president for ECA og medlem av UEFAs eksekutivkomité.
I forkant av fotball-VM i Qatar i 2022 og i forbindelse med det saudiske oljefondets (PIF) oppkjøp av Newcastle i 2021 var det en bitter konflikt mellom nettopp Qatar og Saudi-Arabia, nettopp om sportsrettigheter.
DAZN har i dag blant annet rettigheter til:
- UEFA Women’s Champions League (unntatt Midtøsten, Nord-Afrika og Kina) frem til 2025.
- Saudi Women’s Premier League (unntatt Midtøsten og Nord-Afrika).
- NFL: Alle kamper, inkludert sluttspill og Super Bowl.
- Boksing og MMA: Over 150 kamper i året.
- Nassr TV: Innhold fra fotballklubben Al Nassr, inkludert stjernespillere som Cristiano Ronaldo.
Ønsket å frata Qatar VM
I sikkerhets- og utenrikspolitikken har Qatar og Saudi-Arabia tradisjonelt vært fiender.
I 2017 startet Saudi-Arabia sammen med allierte i regionen en blokade av Qatar.
Midt under blokaden startet de også et kjør for at Qatar enten skulle fratas fotball-VM eller dele mesterskapet med sine nabostater.
Det gikk så langt at FIFA gikk med på en mulighetsstudie om deling av VM, men det ble med det. Fotball-VM var mer enn noe annet en utenrikspolitisk seier for Qatar.
Sluttet med piratsendinger
Dette provoserte og inspirerte Saudi-Arabia, som i flere år nå har gjort alt de kan for å ta over fotballtronen. Det har de greid med å få fotball-VM i 2034 uten konkurranse.
I blokadeperioden – som endte i januar 2021 – etablerte Saudi-Arabia en pirat-TV-kanal som de kalte beoutQ.
Kanalen stjal TV-sendinger fra Qatar-eide beIN Sports, som blant annet hadde rettighetene til Premier League.
Dette protesterte, selvfølgelig beIN Sports mot og fikk Premier League, FIFA og andre ligaer i Europa til å lage en rapport som beviste at det var saudiske myndigheter som sto bak hele operasjonen.
Dette ble et sentralt element i vurderingen av Saudi-Arabias oppkjøp av Newcastle. Og de oppga – i hvert fall en periode – piratsendingene for å få kjøpe den engelske Premier League-klubben.
Ny medieaktør
De siste årene har båndene mellom DAZN og Saudi-Arabia blitt sterkere. Plattformen har blitt et premiumvalg for sending av Saudi Pro League, tennisturneringer og store boksekamper.
DAZN har lenge hatt som mål å bli «Netflix for sport», men til tross for et omfattende rettighetsbibliotek har de aldri oppnådd en monopolposisjon.
I fjor opplyste DAZN at de hadde 300 millioner månedlige brukere, men abonnenttallet har ikke vært tilstrekkelig til å dekke store tap, som nå beløper seg til over 5 milliarder dollar. Selskapet har ennå ikke publisert sine siste regnskaper.