Kaffe kan bli dyrt fremover. I tillegg til tørke og kutt i produksjonen, merker norske kaffeprodusenter effekten av svak norsk krone.
Kortversjonen
- Kaffeprisene stiger på grunn av tørke, høye temperaturer og produksjonskutt.
- Prisene på arabicabønner har nådd rekordhøye nivåer, ifølge Saxo Bank.
- Norske kaffeprodusenter merker også effekten av den svake norske kronen.
- Kaffeprisen på verdensmarkedet har steget mer enn 80 prosent så langt i år.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er klart det er ganske dramatisk for de aller fleste i bransjen. Bare i løpet av november har prisene steget rundt 30 prosent, sier Bengt Ove Bitnes Hagen til E24.
Han er daglig leder i Solberg & Hansen, som har solgt kaffe i Norge siden 1879. Selskapet satser på spesialkaffe av god kvalitet, og følger nøye med på prisene av flere grunner.
Les på E24+
21 smarte skattegrep før nyttår: Spar tusenvis av kroner
– Dersom kaffeprisen på sikt blir veldig høy, så kan det være at det ikke lenger er så mye penger i drive med spesialkaffe i produsentlandene, sier Hagen.
Tørk og høye temperaturer
Nylig steg prisene på arabicabønner, som står for mesteparten av kaffeproduksjonen på verdensbasis, til 3,48 dollar per pund (ca. 0,45 kilo).
Det er den høyeste prisen på førtidskontrakter (futures) noensinne, ifølge Saxo Bank. Den forrige rekorden ble satt i 1977.
– Tørke og høye temperaturer, kombinert med en global avhengighet av forsyninger fra relativt få regioner eller land, er en av nøkkeldriverne, skriver Ole Hansen, leder for ravårestrategi, i et notat.
Kaffeprisene ut til norske forbrukere har ikke steget like kraftig. Det siste året har prisene økt 1,6 prosent, viste de nyligste tallene fra konsumprisindeksen til SSB. På to år har prisene økt 10 prosent.
I butikk brukes kaffe noen ganger som lokkevare og flere kjeder har reklamert med tilbud nå før jul.
– Dobbel effekt
På toppen av de høye prisene, merker Hagen og Solberg & Hansen effekten av den svake norske kronen.
Selskapet kjøper inn kaffe i dollar. Siden midten av november har den steget til svært høye nivåer, og på vei inn i helgen ble dollaren handlet for 11,14 norske kroner.
– Vi har alltid betalt mye for kaffen, fordi vi kjøper spesialkaffe av høy kvalitet. En dyr dollar oppå der igjen, gjør at man får en dobbel effekt, sier Hagen.
Det påvirker lønnsomheten.
– Men det er ikke noe vi kan ta ut direkte til kundene våre. Vårt kjernemarked er kaffebarer, som også er presset på alt som er prisøkninger i verden.
Hagen sier de setter opp prisene med jevne mellomrom basert på varekostnader, men at de enn så lenge ikke har vurdert en økning per nå.
– Men det kommer til et stykke der vi også er nødt til å justere prisene våre, sier han.
Kutter produksjonsutsikter
Solberg & Hansen kjøper kaffe fra en rekke land, deriblant Brasil, Colombia, India, Kenya og Etiopia, forteller Hagen.
Deler av den siste tids prisøkning skyldes bekymringer rundt produksjonen av kaffe i 2025, ifølge notatet fra Saxo Bank.
Den globale forhandleren Volcafe kuttet nylig sine produksjonsutsikter for de neste to årene med nær 25 prosent. Nå venter de å produsere rundt 34,4 millioner sekker med arabicabønner, eller 11 millioner færre sekker enn i et estimat fra september.
Opp mer enn 80 prosent
– Med økende råvarepriser og utviklingen i forholdet mellom den norske kronen og dollar, er dette så klart utfordrende.
Det skriver markedsdirektør Ted Allergoth i Joh. Johannson Kaffe i en e-post til E24. Selskapet står bak kjente merkevarer som Evergood og Ali Kaffe.
Så langt i år har kaffeprisen på verdensmarkedet steget mer enn 80 prosent.
Kaffe er en av råvarene som handles mest i verden, og ligger på en andre plass, kun forbigått av råolje. De siste årene har også etterspørselen økt, blant annet på grunn av økt forbruk i Kina.