Aktiviteten til kriminelle nettverk i Nordland er økende, og i stort utgjør de en trussel mot etablerte samfunnsstrukturer. I Nordland er det spesielt narkotikahandel kriminelle nettverk engasjerer seg i, men vi har også eksempler på organisert vinningskriminalitet, fiskerikriminalitet, arbeidslivskriminalitet, menneskehandel og digital kriminalitet for å nevne noe. Dette er utfordringer som krever en målrettet innsats fra politiets side. Samarbeid om forebygging og bekjempelse av kriminelle nettverk er avgjørende for å redusere trusselen.
Politiets ressurser er begrenset. Behovet for økt bemanning og flere ressurser til etterforskning og etterretning har vært tydelig. Derfor er det gledelig at vi i revidert nasjonalbudsjett fikk øremerkede midler til arbeidet med å bekjempe kriminelle nettverk. I Nordland politidistrikt betyr dette 10 nye politifaglige stillinger, og opprettelse av en egen seksjon for bekjempelse av kriminelle nettverk. I tillegg blir to politijurister dedikert til dette saksfeltet. Sammenholdt med de signaler Regjeringen nylig kom med, om ytterligere øremerkede midler til bekjempelse av kriminelle nettverk, samt styrking av politiets grunnfinansiering, gir dette et langt bedre utgangspunkt for politiets del av jobben med å bekjempe og forebygge kriminelle nettverk i Nordland politidistrikt.
Etterretning om kriminelle nettverk
Som en del av innsatsen mot kriminelle nettverk jobber Nordland politidistrikt kontinuerlig med å skaffe seg et godt kunnskapsgrunnlag for politiets videre arbeid. Slik kunnskap gir verdifulle innsikter om aktører, organisering og metoder som brukes av de kriminelle miljøene i politidistriktet. Dette kunnskapsgrunnlaget styrker politiets evne til å kartlegge, forebygge og bekjempe kriminell virksomhet. Som igjen betyr at vi kan tilpasse våre tiltak mer presist og effektivt.
I Nordland har vi et særskilt fokus på svenske kriminelle nettverk og de såkalte 1% MC-klubbene i fylket
Ifølge Kripos er trusselen fra svenske narkotikanettverk økende og de ser en økning av svenske aktører i forbindelse med bestillingsoppdrag på vold og frihetsberøvelse i Norge. Kripos forventer at svenske aktører med betydelig voldskapital vil fortsette å ekspandere sin virksomhet i hele Norge. I vårt politidistrikt har vi over lengre tid hatt innslag av svenske kriminelle aktører og nettverk, som det såkalte Dalen-nettverket og Foxtrot-nettverket for å nevne noen. Politiet har informasjon om at svenske kriminelle nettverk samarbeider med kriminelle aktører i Nordland, og vi vurderer det som sannsynlig at dette samarbeidet vil fortsette. En spesiell bekymring relatert til dette, er kriminalitet som handelsvare – “crime as a service”. Hvor vi ser at kriminelle aktører og nettverk spesialiserer seg på å bytte og kjøpe tjenester hos hverandre. Noe som er spesielt relevant med tanke på inndrivelse av gjeld.
Nordland politidistrikt har etterforsket og fått pådømt flere personer til lengre fengselsstraffer for smugling, oppbevaring og omsetning av narkotika. Kriminell aktivitet i nettverkene medfører også flere straffesaker og etterforskninger som omhandler inndrivelse av gjeld, trusler, frihetsberøvelser og grov vold.
“1 %-klubber” er betegnelse på motorsykkelklubber som selv definerer seg som lovløse, på utsiden av samfunnet, eller rettere sagt, som kun anerkjenner og følger sine egne lover og regler. To av de mest kjente 1% klubbene i Norge er Hells Angels og Outlaws. I Nordland har politiet god oversikt over medlemmer og klubber i det kriminelle 1% MC miljøet. Disse er aktive MC klubber underlagt Hells Angels og Outlaws. Hovedutfordringen for politiet er at flere av disse klubbene er involvert i kriminalitet og narkotikaomsetning gjennom sine nasjonale og internasjonale nettverk.
For ordens skyld: 1%-klubbene må ikke forveksles med de aller fleste motorsykkelklubbene i Nordland, som driver med et aktverdig formål og har lovlydige medlemmer som dyrker interessen sin for motorsykler. Det er kun medlemmer og klubber i det kriminelle 1% miljøet som politiet mener har knytninger til kriminelle nettverk.
Forebygge rekruttering til kriminelle nettverk
Et viktig innsatsområde for politiet i Nordland har vært forebygging rettet mot ungdom. Kriminelle nettverk søker ofte å rekruttere unge mennesker, spesielt sårbare ungdommer som er på jakt etter tilhørighet og anerkjennelse.
Politiet har etablert et helt nødvendig samarbeid med lokale aktører som kommuner, frivillige organisasjoner og helsevesenet. Et godt eksempel er SLT-modellen (Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak), der politiet i Nordland, hovedsakelig gjennom politikontaktene, jobber sammen med kommunene for å identifisere og hjelpe unge mennesker som kan være i faresonen for å bli involvert i kriminalitet. Dette inkluderer både støtte til familie og individuelle tiltak rettet mot ungdommen selv.
I stort er de fleste kommunene flinke til å gjøre sin del av jobben, og politiet er helt avhengige av dette samarbeidet.
Bekjempelse: Etterretning og samordnede operasjoner
Forebygging alene er imidlertid ikke tilstrekkelig. Politiet i Nordland har også satt i gang flere tiltak for direkte bekjempelse av kriminelle nettverk, med vekt på etterretning og samordnede operasjoner. Etterretning (kunnskap) vi nå har tilgang til, gir oss i politiet en oversikt over de mest aktive kriminelle aktørene i fylket, samt deres forbindelser til nasjonale og internasjonale nettverk.
Gjennom et regulert samarbeid på tvers av politidistrikter og særorgan, som i noen grad vil koordineres nasjonalt, vil den samlede planlagte kapasiteten kunne bidra til et kraftfullt løft i arbeidet med å bekjempe kriminelle nettverk. Sammenholdt med internasjonalt politisamarbeid på området, får politiet bedre evne til å overvåke og kartlegge kriminelle aktører.
Vedvarende utfordring
Selv om politiet i Nordland har fått domfelt flere kriminelle aktører med knytninger til kriminelle nettverk ser vi at bekjempelse av kriminelle nettverk er en vedvarende utfordring som også utvikler seg. Kriminelle miljøer er tilpasningsdyktige gjennom å endre virksomheten sin.
Gjennom styrkingen av innsatsen på bekjempelse av kriminelle nettverk, ruster Nordland politidistrikt seg til å møte disse utfordringene. Samtidig er vi helt avhengige av at våre samarbeidspartnere gjør sin del av jobben rundt forebygging av kriminalitet og rekruttering til kriminelle nettverk.