NHO-leder Ole Erik Almlids flørting med å la Stortinget bestemme over sykelønnsordningen, får YS til å reagere sterkt.
Kortversjonen
- YS krever full kompensasjon i tariffavtaler dersom NHO lar Stortinget ta over sykelønnsordningen.
- Konflikten om sykelønn er fastlåst etter at IA-avtalen brøt sammen.
- YS-leder advarer mot at Stortinget innskrenker den frie forhandlingsretten i arbeidslivet.
- LO-leder strekker ut en hånd for videre dialog.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
YS varsler at de vil kreve full kompensasjon inn i alle tariffavtaler dersom NHO fortsatt vil la Stortinget ta over sykelønnsordningen.
– Det er et klart brudd på den norske samarbeidsmodellen, og hvis vi skulle fulgt den type ideer videre, vil det være oppskriften på betydelig uro i norsk arbeidsliv, ikke bare nå, men i flere år fremover, sier YS-leder Hans Erik Skjæggerud til E24.
Det er to utspill fra henholdsvis NHO-sjef Ole Erik Almlid og hans arbeidslivsdirektør Nina Melsom som får Skjæggerud til å reagere.
Mandag sa Almlid til VG at han ikke vil svekke sykelønnen «uten et bredt politisk forlikbredt politisk forlikInnebærer at et stort flertall av partiene, både borgerlig og rødgrønn side, støtter forslaget.».
Les på E24+
Borgerlig ballade
Før jul luftet Melsom overfor Aftenposten at Norge kunne se til Sverige, hvor staten kutter sykelønnen dersom arbeidsgiver betaler full lønn under sykdom.
– Jeg mener dette er et særdeles uklokt utspill fra NHO. Det bidrar til å rote det til for dem selv, sier Skjæggerud.
– De er nødt til å forstå at de i realiteten tar til orde for å begrense partenes forhandlingsfrihet gjennom lov.
Fastlåst
Én måned etter at forhandlingene om IA-avtalen IA-avtalenAvtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall, og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen. brøt sammen, er striden om sykelønnsordningen fortsatt fastlåst.
Avtalen utløp ved nyttår. Da hadde partene fortsatt ikke kommet til enighet om hvor lenge den nye avtalen skal gjelde.
Striden står om ordningen skal vernes hele neste regjeringsperiode, eller om varigheten skal være kortere.
Tirsdag strekker imidlertid LO-leder Peggy Hessen Følsvik ut en hånd i VG, etter det hun mener er en mildere tone fra Almlid etter nyttår.
Hun viser til at det uansett ikke er mulig med noe bredt forlik, og at begge sider da bør se om de kan komme videre.
Almlid har siden svart tilbake at de er klare for et nytt møte.
For Skjæggerud i YS, som ble intervjuet før de to siste utspillene, er det imidlertid helt uaktuelt å la Stortinget bestemme, og understreker at poenget står, selv om partene nå ser ut til å varme opp dialogen.
Les også
Almlid vil ikke svekke sykelønnen uten bredt forlik
– Den frie forhandlingsretten er hovedsøylen, og står i sentrum for alt i norsk arbeidsliv. Det er den som gjør at vi ikke vil ha lovfestet minstelønn her i Norge. Det har vi overlatt til ansvarlige parter i arbeidslivet å sørge for at arbeidstakere har en lønn å leve av.
– Vi ønsker ikke utvikling mot et arbeidsliv hvor Stortinget nuller ut opparbeidede rettigheter fremforhandlet gjennom tariffavtalene, sier han.
– Det er det NHO gjør her. De snakker om å overlate til Stortinget å vurdere endringer som de mener er i deres interesse.
YS: – Det må ikke skje
Skjæggerud spør seg om de må forvente at NHO overlater til Stortinget å løse floker på andre områder også.
– Det skaper en usikkerhet hos oss, og jeg mener dette ikke kan være måten en så viktig aktør i norsk arbeidsliv ser for seg å løse problemene på.
Nå varsler han at konflikten kan ende i tariffoppgjøret i 2026 dersom NHO ikke snur. LO-leder Følsvik og Fellesforbundets leder Jørn Eggum hadde samme budskap i VG forrige uke.
– Vi er da nødt til å svare med å kreve full kompensasjon inn i alle tariffavtaler. Og vi må jobbe mot den type involvering fra Stortinget som begrenser tariffavtalenes betingelser, som i realiteten vil frata våre medlemmer deres opparbeidede rettigheter, sier Skjæggerud.
Les også
LOs brudd med NHO: – Det var der det skar seg
– Det vil være noe helt nytt i norsk arbeidsliv. Hvis Stortinget skulle begynne å legge begrensninger på virkningen av tariffavtaler, da griper man i realiteten inn i den frie forhandlingsretten. Og det vil være særdeles alvorlig. Det må ikke skje.