Når sola kryper over horisonten etter to måneder med mørketid puster mange i Troms og Finnmark lettet ut og tenker med seg selv: «Vi overlevde denne gangen også.»
I Vardø var det noen ekstra spente gutter som ankom skolen i dag tirsdag 21. januar. Blikkene vendte nysgjerrig mot sørøst.
– Det har blitt litt lysere siden vi kom på skolen, så det er håp, sier Leo Krisander Hellesvik.
Eldgammel tradisjon
I Vardø markeres solas tilbakekomst på en helt spesiell måte.
Når hele sola viser seg over horisonten er det tradisjon å gi elevene på barne- og ungdomsskolen fri resten av dagen.
Og det er ikke overlatt til tilfeldighetene å overvåke himmelen i disse dager.
– Vi sitter her og følger med og det ser lovende ut. Her er noe blå himmel, sier kommandant på Vardøhus festning, Jan Erik Meldgaard på morgenkvisten.
De ansatte på festningen har så lenge de eldste kan huske hatt oppdraget med å stadfeste når hele sola viser seg på himmelen – og deretter fyre av to salutter.
Meldgaard sier at tradisjonen med solsalutt er meget gammel.
– Vardø fikk vann til øya i 1906, og med det fulgte eget brannvesen som overtok observasjon og varsling av brann i byen. Vi må anta at tradisjon med solsalutt er fra den tiden, sier Meldgaard.
Og når skuddsalvene går av vet elevene på skolen at de kan løpe hjem. Da har de nemlig sin årlige solfrie dag.
– Det er en veldig fin tradisjon. Jeg bruker nok resten av dagen til å dra hjem og høre på musikk, sier Steinar Mikalsen Sandbakken.
Like etter klokken 11 kommer melding fra kommandant Melgaard om at salutten har gått av i det sola viste seg bak et tynt skylag. Og dermed ble det solboller på de ansatte.
På Finnmarksvidda og i høyden
Flere steder i Troms og Finnmark har sola allerede vist seg. På Finnmarksvidda kommer den først, mens man ellers må i høyden for å få en tidlig belønning.
– I Tromsø kommer den over horisonten 15. januar, men på grunn av fjellene er det mange som ser den senere. Noen får den ikke tilbake før i februar, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim.
21. januar er den offisielle soldagen i Tromsø. Dersom været spiller på lag så skal den vise seg på kirketrappa klokken 12.05.
Ansatte ved bakeriene i Tromsø har de siste dagene jobbet på spreng med å lage nok solboller til alle som skal feire solas tilbakekomst.
Bare ved Bakehuset Nord-Norges avdeling i Tromsø lager de rundt 35.000 solboller til denne dagen.
– En rekke butikker, skoler og bedrifter har bestilt solboller hos oss, sier produktsjef Egil Moe Johansen hos Bakehuset.
Solboller, også kjent som berlinerboller, er en gammel tradisjon på soldagen i Tromsø.
– Spiste 12-15 boller
Produktsjefen bidrar selv i produksjonen, også med prøvesmaking av bollene.
– Før kunne jeg spise 12–15 slike boller under produksjonen. Nå er det blitt litt færre, og jeg har vel bare spist tre, sier han.
Men om sola vises på himmelen i Tromsø på soldagen, er usikkert.
– Det var nok bedre sjanser i går. Det har trukket en del skyer sørfra nå. Men akkurat nå er det minst skyer sør i Troms, sier meteorolog Austrheim.
Statsmeteorologen mener håpet ligger i at skyene blir så tynne at man skal få skimte sola i det den titter opp over fjellene over byen.
Sjansen er likevel større i morgen, mener han.
Og den som venter på noe godt, venter som kjent ei forgjeves …
For å se nå sola vender vender tilbake til ulike byer i nord kan du trykker her. (Ekstern kilde)
Publisert
Oppdatert