Kortversjonen
- Statsminister Støre (Ap) møtte finansminister i et møte rett før jul.
- Ifølge VGs opplysninger var det i det møtet Støre fortalte Vedum at han hadde besluttet å begynne en prosess med EUs såkalte «fjerde energimarkedspakke».
- Saken er så betent at flere i Senterpartiet har sagt – og flere eksperter har pekt på – at regjeringen kan ryke som følge av saken.
Torsdag startet regjeringen behandlingen av om de skal si ja til tre EU-direktiver
:Saken er så betent at flere i Senterpartiet har sagt – og flere eksperter har pekt på – at regjeringssamarbeidet kan ryke som følge av saken.
VG tar deg i dag med på hvordan saken har utviklet seg i regjeringen. Vi begynner midt i den verste julestria for vel en måned siden:
I slutten av desember ankommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum Statsministerens kontor.
Der tok statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre imot ham.
Støre hadde da i to uker stått i sin kanskje mest vanskelige tid som Ap-leder, med dårlige meningsmålinger og offentlige diskusjoner om hans fremtid.
Men midt i striden hadde Støre nå en klar beskjed til sin egen regjeringspartner.
Temaet for møtet: De tre direktivene regjeringen nå er i strid om:
- Fornybardirektivet.
- Bygningsenergidirektivet.
- Energieffektiviseringsdirektivet.
Få detaljene forklart:
VG kjenner innholdet i et referat av møtet, som i lengre tid har vært kjent i sentrale Senterparti-miljøer.
Ifølge VGs opplysninger skal Støre ha informert Vedum om at de nå ville begynne prosessen med å innføre EUs såkalt fjerde energimarkedspakke. Det ville bety at de tre direktivene kunne behandles i regjeringskonferanse over nyttår.
Hva er «fjerde energimarkedspakke»?
- Dette er EU-regler om kraftmarkedet som består av åtte rettstrakter eller forordninger om energi. Offisielt kalles den Ren Energi-pakken i EU.
- Nå slåss regjeringen internt om disse EU-reglene skal innføres i norsk lov. Reglene handler blant annet om:
- Et fornybardirektiv om at minst 32 prosent av EUs totale energiforbruk skal være fornybar energi innen 2030. Dette betyr også raskere konsesjonsprosesser for fornybar energi.
- Mål om energisparing på minst 32,5 prosent innen 2030.
- En styrking av forbrukernes rettigheter og roller på energimarekdet.
- Regler for energisparing i bygg. Og nye regler knyttet til energibyrået Acer, som får en større og viktigere rolle. Dette organet er EUs overordnede reguleringsmyndighet for energi. Tredje energimarkedspakke skapte stor politisk strid da den ble innført i sin tid.
På spørsmål fra VG bekrefter Vedum fredag at møtet fant sted:
– Det er riktig at vi hadde flere møter i fjor høst. Der hadde vi ulike syn på det. Statsministeren vet at vi mener at dette burde vært diskutert som en del av stortingsvalget. Det er også riktig at han varslet meg før jul om at han hadde planer om å legge frem det i januar. Så sa jeg til han at det var hans rett og at vi har ulike syn, sier Vedum til VG.
Han legger til:
– Vi hadde flere møter ifjor høst, men også på våren, om EU og energipolitikk.
Saken hadde ridd regjeringen som en mare de siste tre årene. Men i desember var Energidepartementet ferdig med å gjennomgå direktivene – og saken skulle hentes opp fra den dypeste skuffen i departementet, der de politisk vanskelige sakene ligger.
Senterpartiet har ved en rekke anledninger offentlig uttalt sin klare motstand mot å innføre energimarkedspakken. Allerede for to år siden sa Per Martin Sandtrøen, Vedums gamle rådgiver og vararepresentant fra Hedmark, at partiet ville gå ut av regjeringen dersom den innførte dette.
I møtet skal Vedum ha spurt Støre om hvor viktig denne saken er for Arbeiderpartiet, ifølge VGs opplysninger.
Da skal Støre ha vært tydelig på sitt standpunkt:
Statsministeren skal ha svart at han ikke mente det var rett å blokkere innføringen av alle energidirektivene.
Finansministeren skal ifølge VGs opplysninger ha svart at han noterte seg at Ap ville innføre de tre direktivene, som det nå strides om.
Men han understreket at dette ikke innebar noen aksept fra Senterpartiets side, får VG opplyst. Han understrekte at dette var en svært vanskelig sak for partiet hans – helt reelt.
Støres initiativ endte med at den betente saken landet på regjeringens bord torsdag.
Etter at regjeringens initiativ ble offentlig kjent tirsdag kveld denne uken, har flere sentrale Sp-ere sagt at hvis Ap trumfer gjennom et vedtak som betyr at Norge sier ja til de tre direktivene, så vil Sp gå ut av regjering.
Vedum har selv ikke villet kommentere om de kan gå ut av regjering.
Striden dreier seg altså om EUs fjerde energimarkedspakke, som består av fire direktiver.
De tre direktivene som nå ligger på bordet har blitt pekt på som de minst kontroversielle av energiminister Terje Aasland (Ap).
Men Senterpartiet har lagt seg på en klar linje: De mener at de fire direktivene og fire orordningene må behandles samlet.
Det er det fjerde direktivet, elmarkedsdirektivet, som omtales som det mest inngripende på strøm og politisk vanskelige. Dette direktivet omhandler blant annet strømmarkedet og strømkabler fra Norge til kontinentet.
Veien til steile fronter
Ifølge VGs opplysninger skal Senterpartiet-ledelsen ha vært villige før sommeren i fjor til å vurdere å innføre de tre direktivene. Men de skal ha snudd.
Dette ble først omtalt av nyhetsnettstedet Montel.
Ifølge VGs opplysninger har stortingsgruppen til Senterpartiet sagt klart nei til å innføre hele eller deler av den omstridte energipakken.
Så sent som på gruppemøtet til Senterpartiet den 9. januar skal Vedum ha fått klar marsjordre og støtte til å legge seg på en tydelig linje mot Støre, ifølge VGs opplysninger. Beskjeden fra egen stortingsgruppe var at han ikke kunne inngå kompromiss på denne saken.
Men i Ap var man i fjor kjent med den kompromissvillige holdningen til Vedum og co.
I juni informerte Støre ledelsen i Sp om at han ville legge opp til en prosess hvor de behandlet tre av direktivene før stortingsvalget 8. september 2025 og den vanskelige elmarkedsdirektivet først etter stortingsvalget.
Etter sommeren tok Sp da et initiativ:
De informerte Støre om at de foreslår å nedsette en ekspertgruppe i regi av regjeringen, for å klargjøre konsekvensene for Norge å tilknytte seg EUs fjerde energimarkedspakke og å utrede hvilke handlingsrom som finnes.
VG får opplyst at det initiativet ble avvist av Støre i november.
Vedum bekrefter overfor VG at de tok et slikt intiativ.
– Dere tok også et initativ på ettersommeren eller høsten om et kompromiss, der dere ønsket å utrede handlingsrommet?
– Vi har jobbet hele tiden på å utnytte handlingsrommet også basert på helheten på kabelstyringen og hele enrgipolitikken. Det er utrolig viktig for oss å se på totaliteten i de bindingene som er mellom Norge og EU. I det strømprisutvalget som regjeringen satte ned, så kom de med noen forksjell på hvordan vi kunne ha mer styring på kablene. Men de pekte på at på grunn av de bidningene vi har til EU og Acer, at det kunne være vanskelig, sier Vedum og fortsetter:
– Det handlingsrommet mener jeg at vi burde utfordre, fordi det er så mange premisser som har endret seg. Jeg opplever også at Ap er konstruktive og ønsker å se etter en løsning.
– Dere ønsket jo at dere skulle nedsette et arbeid?
– Vi ønsket å se bredere på å utnytte vårt nasjonale handlingsrom og få mer nasjonal kontroll over kraftpolitikken. Det handler ikke bare om disse tre direktivene, sier han.
– Kommenterer ikke
VG har forelagt innholdet i denne saken til statsminister Jonas Gahr Støre. Statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) kommenterer saken slik:
– Vi har ingen kommentarer til interne prosesser i regjeringen. Som finansministeren sier, har statsministeren og han hatt løpende dialog om denne saken over lengre tid, og de to snakker godt sammen i denne som i andre saker, skriver han i en SMS til VG.