Hvis verdens storforbrukere spiser og reiser grønnere, kan det ha mye å si for jordkloden, viser nye beregninger.
Verdens rikeste forbrukere, deriblant de fleste nordmenn, kan være med på å dempe flertallet av utfordringene jorden og dens innbyggere står overfor.
Dette er konklusjonen i en ny studie av forbrukeratferd og presset på planetens tålegrenser (se faktaboks nedenfor). Det handler for eksempel om hvordan biologisk mangfold og mengden rent vann påvirkes hvis vi unngår å spise kjøtt og velger sykkelen i stedet for bilen.
– Vår forskning viser at det både er fordelaktig og nødvendig at du som rik storforbruker opptrer annerledes enn du gjør i dag, sier Peipei Tian, ingeniør og professor ved det kinesiske Shandong University, til Videnskab.dk.
– Nødvendig at vi selv gjør noe
I en ny studie publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature, utfordrer han forestillingen om at det bare er store, politiske, strukturelle endringer som virkelig kan lette presset på jorden og forhindre en katastrofal utvikling.
Verdens ti prosent rikeste forbrukere står for opptil to tredjedeler av overforbruket som overskrider de planetære grensene, viser beregningene. Forskerne argumenterer derfor for at storforbrukere kan gjøre en betydelig forskjell ved å endre vaner.
– Alle går vel og håper at deres regjering skal ta seg av jordens miljøproblemer, i stedet for at de må gjøre noe selv. Men det er også nødvendig at vi selv gjør noe som forbrukere, sier Peipei Tian.
Han får støtte av Morten Sommer, professor i mikrobiologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og forfatter av en ny bok om bærekraftig forbrukeratferd.
– Mange har en forestilling om at de ikke kan gjøre noe for å redusere presset på jorden og forhindre fremtidige katastrofale hendelser for klimaet. Men det kan de, sier han etter å ha lest den nye studien for Videnskab.dk.
Så mye kan de rikeste bidra
Verdens 20 prosent rikeste forbruker mer enn resten av verdens befolkning i kategoriene som presser jorden mest: Kjøtt, drivstoff, klær og oppvarming av boliger.
Det viser studiens data fra totalt 168 land og beregningene forskerne har gjort om forbruk av for eksempel vann, land og utslipp av CO₂.
Slik kommer de frem til at de rikeste 20 prosentene på jorden – alle som bruker minst 12.000 dollar i året (rundt 135.000 norske kroner) – kan redusere presset på planetens tålegrenser med mellom 25 og 53 prosent. Det kan for eksempel gjelde tålegrensene for klimaendringer og det å ikke tømme jordens ressurser.
– Konklusjonen er troverdig, sier Sommer.
Som vitenskapelig leder ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU, gjør han selv lignende beregninger.
– Denne nye studien viser at den rikeste delen av verden påvirker jorden ekstra proporsjonalt mye og at det er spesielt relevant for den delen av befolkningen å endre atferd.
Så hva bør vi gjøre?
Kosthold og transport skaper størst trykk
Mat og feriemønstre. Dette er to av områdene hvor vi kan gjøre en forskjell.
Vi kan for eksempel bidra til å dempe klimaendringer og tap av biologisk mangfold ved å spise mindre kjøtt og reise på bilferie innenlands i stedet for å fly til Thailand.
Hvis verdens rikeste mennesker alene endrer kostholds- og transportvanene sine, kan det forhindre at vi passerer to av planetens tålegrenser som nå overskrides, skriver forskerne i sin Nature-artikkel.
Det samsvarer veldig godt med det Morten Sommer selv har kommet frem til i sin forskning, sier han.
I en ny bok har han regnet ut hvilke deler av vårt forbruk som legger størst press på planetens tålegrenser. I motsetning til Peipei Tian har den danske forskeren regnet på individuelt forbruk – det han kaller vårt personlige sikre spillerom. Det handler om hva vi kan tillate oss å forbruke hvis vi vil påvirke jorden minst mulig.
Hans konklusjon er litt den samme, selv om Sommer er enda mer konkret i sine råd.
Ledige stillinger
Ikke nok å være vegetarianer
For eksempel overskrider du handlingsrommet ditt hvis du «bare» er vegetarianer og ikke veganer, ifølge beregningene hans. Det er særlig på grunn av meieriprodukter som melk og ost, som skader det biologiske mangfoldet.
Den danske professoren slår fast at flertallet av danskene bør bo i et mindre hjem, kjøpe færre nye TV-er og færre nye klær. I hvert fall hvis de vil holde forbruket innenfor det sikre spillerommet for planetens grenser.
Men hvis vi virkelig skal holde oss innenfor planetens grenser, trenger vi vel også strukturelle endringer som dytter oss i riktig retning?
– Det er klart at man kan gjøre noen ting strukturelt, endre skattesystemer og presse forbrukeratferd i en bestemt retning, svarer Sommer.
– Men forskning viser at vi allerede nå kan være med på å gjøre en betydelig forskjell hvis vi endrer vanene våre. Så hvorfor ikke gjøre det også?
Kilder
© Videnskab.dk. Oversatt og redigert av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
Opptatt av klima og miljø?
Her får du jevnlige utslipp av nyheter fra forskning.no om klimaendringer, miljø, forurensning og truede arter.