Yossi Hai kom til Norge fra Israel i 2021. I dag bor han i Trondheim og er opptatt av å holde seg aktiv og tilbringe tid utendørs.
Men med snø store deler av året i Norge, har han måtte gjort tilpasninger.
I år kom det enda mer snø enn det han hadde vendt seg til fra tidligere år.
– Forrige uke var vanvittig, sier han.
Hai snakker om det voldsomme snøfallet som kom i Trøndelag i begynnelsen av januar.
– Jeg måtte måke snøen hver kveld, og kanskje tre ganger om dagen, så det var mye trening. Men jeg liker å være aktiv, så det går bra.
2025 er Friluftslivets år. Gjennom hele året skal DNTs foreninger i hele landet, Norsk Friluftsliv og andre friluftsorganisasjoner invitere enda flere med ut.
Lørdag er det åpningsarrangementer over hele landet med konseptet «Hele Norge båler».
Da kan man enten være med på lokale arrangementer som er åpne for alle, eller invitere med seg noen og tenne bål på eget initiativ.
I år er det et spesielt fokus på mangfold og inkludering.
Nye vaner
Oppfordringer fra kollegaer om å ha på seg ull om vinteren, har gjort det mer overkommelig for Hai å være ute.
– Først og fremst må man lære seg å kle seg ordentlig. I mitt hjemland er det omtrent samme temperatur når du går ut og inn. Så det var litt slitsomt i begynnelsen, sier Hai.
Godt utstyr har også vært til stor hjelp for Hai.
Han har gått til innkjøp av piggdekk til sykkel, og piggsko til løping og tur.
– Det eide jeg ikke i Israel, men det finnes en løsning for alt. Her i Norge er det en annen måte å tenke om vær på, forteller Hai.
Likevel sier han at han ikke klarer å kjenne seg igjen i vintergleden til de som er født og oppvokst i Norge.
– De fleste nordmenn er veldig glade om vinteren. De er hovedsakelig i skogen. For meg er det fortsatt en utfordring. Jeg går ut, jeg prøver, jeg løper, sykler og går på ski. Unnskyld, men jeg foretrekker mildere vær, sier han.
Hai sier samtidig at han synes det er viktig å være ute for å møte andre. Han mener at nordmenn er veldig glade i å være utendørs, men at det er mindre kultur for å invitere folk hjem enn det han er vant til i hjemlandet.
– Det er lettere å møte andre når man er ute og aktiv.
Vil fjerne hindringer
Marte Bøhm Nordahl er prosjektleder for Friluftslivets år 2025.
Hun sier at fokuset på å inkludere alle, spesielt de med minoritetsbakgrunn, baserer seg på statistikk som viser at minoriteter er mindre ute.
I tillegg viser statistikk at vi får det bedre når vi tilbringer mer tid i naturen.
– Og motivasjonen er til stede her for å få med alle, sier hun.
Nordahl påpeker at det finnes flere barrierer som hindrer folk i å komme seg ut, blant annet manglende kunnskap om riktig bekledning og et begrenset nettverk.
I år samarbeider Friluftslivets år med ulike partnere i håp om å bygge bro mellom interesseforeninger og det lokale friluftslivet.
– I Friluftslivets år er det ikke bare friluftslivsorganisasjoner, men veldig mange samarbeidsaktører. Blant annet flerkulturelle foreninger og religiøse foreninger, pensjonistforbundet og helseorganisasjoner, opplyser Nordahl.
Må ikke gå på ski
Bente Lier er generalsekretær i Norsk friluftsliv. Hun mener at de fleste som kommer til Norge, allerede har sin unike friluftskultur.
– Vi er opptatt av at alle skal finne sitt friluftsliv. At vi ikke skal presse på at det er skituren eller å gå høyt eller langt eller noe sånt, sier Lier.
I tillegg ønsker Lier å komme med en tydelig oppfordring:
– Mange sier at grunnen til at de ikke har kommet seg ut, er at ingen har invitert dem ut. Så det å invitere med noen ut er veldig fint for å introdusere noen nye, og så er det hyggelig for en selv, avslutter Lier.
Sykler i snøen
I hjemlandet unngikk Yossi å dra ut i regnet.
Nå sykler han gjerne på snøen til jobb.
Han er også fast bestemt på å lære seg å gå på ski, og er forberedt på en del knall og fall.
– Det er som å lære å gå i en alder av 40 år, konstaterer Hai.
– Jeg er veldig, veldig treg til å gå. De andre går nok raskere.
Publisert
Oppdatert