Finnmarkssykehuset står nå i en nødvendig reorganisering, som skal legge grunnlaget for et bærekraftig og godt spesialisthelsetjenestetilbud til hele befolkningen i Finnmark. Her har teknologi og innovasjon en viktig rolle.
Dette stadfestes også av Helsepersonellkommisjonen, som har utredet hvordan vi kan møte utfordringene i helse- og omsorgstjenestene på både kort og lang sikt.
Kommisjonen slår fast at teknologi og innovasjon er avgjørende. Spesielt hvis det kan brukes til å ivareta kvaliteten og pasientenes behov, avlaste de ansatte og redusere ressursbruken.
Finn Nord – vår første heldigitale administrasjonsmedarbeider
Med eksisterende og etter hvert godt utprøvd teknologi, kan vi redusere administrative oppgaver og kostnader. Et eksempel på dette er vår første digitale medarbeider, «Finn Nord».
Finn Nord er en programvarerobot (RPA), som automatiserer gjentakende administrative oppgaver. Dermed frigjøres tid til andre-, og gjerne mer meningsfulle, oppgaver.
Vi har startet med å automatisere noen få arbeidsprosesser. Gjennom disse erfaringene har vi fått et klarere bilde av hvordan vi kan utnytte teknologien fullt ut. Derfor jobber vi nå med å finne nye «kandidater» til hva vi kan automatisere – altså rutiner, tjenester eller prosedyrer som kan støttes eller gjennomføres i sin helhet av Finn Nord.
Når vi lykkes med dette, betyr det mindre tid til administrasjon og mer tid til pasientene og kjerneoppgavene.
Digital hjemmeoppfølging
I lederkommentaren i Dagens Medisin 18. desember, fremheves utviklingen knyttet til hvor behandlingen av pasienter kan og bør gjøres: «Nå finnes andre løsninger som kan avlaste helsepersonell og redusere belastningen på pasientene. Muligheter for at pasientene kan følges opp hjemme, eller utføre målinger og medisinering hjemme fremfor å måtte reise til sykehus, kan spare viktige helsepersonell-ressurser.» Og kanskje mer enn noen annen plass i landet, gjør dette seg gjeldende i Finnmark.
Med Finnmarks avstander, vær og transportkostnader i mente, er det ekstra viktig å vurdere om pasientene virkelig har behov for å dra hele veien fra eget hjem, til sykehuset og tilbake. Vi vet at vi har pasienter som har reist langt for en kort legetime. iFinnmark kunne den 2. oktober fortelle om en pasient som måtte reise i 13 timer for en 20 minutters konsultasjon.
Først og fremst er dette er en stor belastning for pasienten. I tillegg er det lite samfunnsnyttig. Riktig kombinasjon av teknologi og menneskelig støtte, kan i mange tilfeller spare pasientene for slike lange og krevende reiser.
Det kan også være krevende å mestre nye digitale løsninger. For andre er det viktig å ha fysisk nærhet til helsepersonell de kjenner, når viktig informasjon formidles. Ved å koble helsepersonell i pasientens kommune sammen med spesialisthelsetjenesten på sykehuset, kan vi sammen gi en trygg og god behandling nærmere pasientens bosted. Oppfølgingen fra sykehuset kan også skje via den lokale helsestasjonen, i pasientens nærområde.
Ved å redusere behovet for pasientreiser for de som ønsker det, reduserer vi belastningen for pasientene. Og penger som ellers har vært brukt på dyre og lange pasientreiser, kan i stedet brukes til pasientbehandling.
Balansen mellom teknologioptimisme og behov
Vi vet at digitalisering alene ikke løser alt. Og det er ikke slik at alle pasienter ønsker- eller kan bruke digitale løsninger. For oss handler det om å yte mest og best mulig tjenester, med ressursene vi har til rådighet.
Derfor jobber vi systematisk med å finne de best egnede områdene for digitalisering, og oppnå god balanse mellom hva som er mulig å gjøre og hva som gir det beste tilbudet til pasientene. Dette krever nøye vurderinger og godt samarbeid mellom ulike fagmiljøer og aktører.
Digitale verktøy og digitale helsetjenester har lenge blitt sett på som noe som kommer en gang i fremtiden. Men slik er det ikke lenger.
Det kanskje viktigste budskapet å få frem nå, er at fremtiden allerede er her. Teknologien er på plass.
Vi har mange ansatte og pasienter som allerede tatt den i bruk, som egen bestilling av time for å gi blod, rydding av ventelister og digitale konsultasjoner. Potensialet er mye større enn vi henter ut i dag, og vi tester fortløpende ut ny teknologi til beste for pasienten.
Som pasient eller pårørende vil du nå også se at vi bruker mobiltelefonen til å registrere ny informasjon i journalen, samt å hente pasientinformasjon, prøveresultater og prosedyrer.
Ta de digitale løsningene i bruk!
Dersom vi også på sikt skal kunne innfri målet om likeverdige spesialisthelsetjenester til alle innbyggerne i Finnmark, må vi ta et digitalt krafttak i dag, og øke bruken av løsningene vi allerede har. Det betyr at både behandlere og pasienter må være frempå. De må etterspørre og ta i bruk løsningene, og endre gamle vaner og rutiner.
Lederkommentaren i Dagens Medisin påpeker at alternativet til å lykkes med endringsarbeidet er «en overhengende fare for at helsetjenesten lengst i nord kollapser». Og det er egentlig ikke et alternativ.