Første juledag sto alle tog stille fra klokken 07.55 til klokken 20.08 på grunn av en teknisk feil i kommunikasjonssystemet til Bane Nor.
Det er anslått at rundt 60.000 passasjerer ble rammet av stansen.
Tirsdag ettermiddag har samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) kalt inn Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn til et hastemøte for å få en redegjørelse for det som skjedde i romjulen.
– Det skal jeg fortelle statsråden. Men vi har jo snakket mye om hva som skjedde allerede. Det var en teknologisk feil. Vi har komplekse systemer. Det har vi mer og mer i hele samfunnet, og da kan sånt skje, sier Bane Nor-sjef Thor Gjermund Eriksen til TV 2 på vei inn til møtet.
– Har du en plan for hvordan vi skal unngå at det skjer igjen?
– Jeg tror vi skal bruke enhver anledning til å lære av det, men det vi vet er jo at den type tekniske feil kommer nok til å skje i det norske samfunnet igjen.
Les også: Tilbringer 1. juledag på Oslo S: – Vy på sitt beste
– Tydelig marsjordre
Før hastemøtet var også jernbaneproblemene tema i Stortinget, etter Riksrevisjonens rapport om forsinkelser og problemer i jernbanen.
– Riksrevisjonsrapporten bør være det viktigste grunnlaget for å gå videre. Den gir en tydelig marsjordre. Vi må gjøre noe med de store samordningsproblemene i jernbanen. Da er det ikke tid for gransking, det er tid for handling, sa SVs Audun Lysbakken i sitt innlegg.
Etter Riksrevisjonens knusende rapport om forsinkelser og utfordringer på jernbanen i Norge har Rødt gått i bresjen for en ekstern gransking av hele jernbanen i Norge.
Under debatten av rapporten i Stortinget tirsdag fikk forslaget støtte fra flere av de andre partiene, både på høyre- og venstresiden.
Skeptisk til granskning
– En gransking er det behov for, for her er det mange ting som ikke virker, sa Seher Aydar (R).
Fra talerstolen uttrykte SVs Audun Lysbakken sympati for Rødts forslag, men sa han fryktet en ekstern gransking bare ville virke som en hvilepute både for den sittende regjeringen, og en eventuell ny borgerlig regjering etter valget.
– Det er ofte sånn med granskinger at de har en tendens til å sørge for at lite skjer mens de pågår. En generell gransking i en situasjon hvor vi vet så mye om problemet, det er vi skeptiske til, sa Lysbakken.
Han pekte tilbake på den forrige regjeringens reform og oppsplitting av jernbanesektoren som årsak til at det nå er vanskelig å plassere ansvaret for de omfattende forsinkelsene både for person- og godstrafikken på norske toglinjer.