Nordea venter at Trump vil løfte USAs økonomi og prisvekst. Det betyr null rentekutt i år, mener strateg.
Kortversjonen
- Nordea venter at Trump vil løfte USAs økonomi og prisvekst, noe som betyr null rentekutt i 2025.
- Økonomene forventer økt investering og sysselsetting i en allerede sterk økonomi, samt at Trump vil gjennomføre planer om tollsatser og deportering av papirløse innvandrere.
- Prisveksten i USA forventes å være på 2,7 prosent i desember i år, opp fra prognosen på 2,3 prosent gitt i oktober, ifølge Wall Streets Journals spørreundersøkelser.
- Nordea-strategen Lars Mouland mener at amerikansk økonomi tåler høye renter bedre enn forventet, og at nøytral rente i USA er rundt fire prosent.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Selv før Trump kom til makten har det gått veldig bra i USA, sier rentestrateg Lars Mouland i Nordea til E24.
Etter innsettelsen av Donald Trump som ny president i USA denne uken har Nordea-økonomene jekket opp renteprognosen.
Mens de tidligere trodde på enda et rentekutt fra sentralbanken Federal Reserve, venter de nå null kutt i 2025. Prognosen er også omtalt av Finansavisen.
Ser sterk økonomi og økt prisvekst
- Nordea-økonomene venter et oppsving i investeringer og sysselsetting i en allerede sterk økonomi, når den nye administrasjonen er satt inn.
- Samtidig tror de Trump vil gjøre alvor av planene om tollsatser og deportering av papirløse innvandrere, og venter at det vil løfte prisveksten.
Ifølge en undersøkelse fra Wall Street Journal venter økonomene at prisveksten i USA vil være på 2,7 prosent i desember i år, opp fra prognosen på 2,3 prosent gitt i oktober.
Investorenes tro på økt inflasjon fikk merkelappen «Trumpflasjon» forrige gang Trump var president, og begrepet har dukket opp igjen også denne gangen.
Mouland peker på at amerikansk økonomi har vokst «over trendvekst» siden sommeren 2022, i motsetning til spådommene om at en nedtur er rett rundt hjørnet.
– En forklaring på det kan være at amerikansk økonomi tåler rett og slett høye renter mye bedre enn det man trodde, sier han.
På det høyeste, før USA startet med rentekutt i fjor høst, var styringsrenten på 5,5 prosent5,5 prosentStyringsrenten i USA settes i et intervall, på topp var dette intervallet 5,25 til 5,5 prosent.
– Hvis man tenker at den renten er mye over en nøytral likevektsrentenøytral likevektsrenteRenten som balanserer økonomien, og hverken øker eller senker arbeidsledigheten. så må du nesten regne med at «her går det gærent». Det at det ikke har gått gærent er kanskje et bevis på at den likevektsrenten er ganske mye høyere, sier Nordea-strategen.
Siden i fjor høst har USAs sentralbanken kuttet renten med ett prosentpoeng.
– Vi har lenge ment at fire prosent er en god nøytral rente i USA. Nå begynner vi å nærme oss det, sier Mouland.
Spørsmålet nå er hvor mange flere rentekutt det blir, noe som også har betydning for resten av verden.
– Hvis Norges Bank nå kutter i mars tenker de kanskje at det blir vanskeligere å være den eneste sentralbanken som kutter etter hvert. Det kan legge litt begrensninger på hvor mye de ønsker å kutte i frykt for å svekke kronen.
– Gått rett i taket
Ifølge Nordea-strategen viste bedriftsundersøkelser at mange bedriftseiere holdt igjen på investeringer og ansettelser på grunn av usikkerhet om valget.
Men etter at valgresultatet ble klart har stemningen hos bedriftene «gått rett i taket», fremholder han.
– Mest sannsynlig vil disse investeringene og ansettelsesplanen bli realisert nå. Vi tenker at det vil gi en ganske god boost til amerikansk økonomi. Hvor lenge det varer er selvfølgelig veldig vanskelig å si.
Trumps politikk kan få konsekvenser også for prisveksten, og det er spesielt to områder økonomene nå er opptatt av – handels- og innvandringspolitikk.
– Jeg tenker at noe tollsatser kommer uansett. Så vet vi ikke hvor bredt eller høyt det blir. Det i seg selv vil nok være med å løfte vareprisene noe fra dagens nivå, sier Mouland.
– Så skal man også begynne å kjøpe amerikanske varer istedenfor importerte varer. De er vesentlig dyrere. Det vil også være med på å løfte prisveksten.
– Gir fort høyere inflasjon
Deportasjon av innvandrere kan gi en enda kraftigere effekt, mener Nordea-strategen.
Under innsettelsestalen sa Trump at «all ulovlig innvandring skal stanses straks», og at USA «skal begynne å returnere millioner som har kommet ulovlig».
– Vi har sett en enorm innvandringsbølge til USA siden 2021, og det har matchet godt med at man har klart å ta unna mange ubesatte stillinger i USA, sier Mouland.
Han peker på at det var rundt 12 millioner ledige stillinger i USA vinteren 2022, mens det nå er rundt åtte millioner.
– Veldig mange av de jobbene er tatt av immigrant-arbeidere. Om det blir en negativ arbeidsinnvandring til USA fremover så blir det lett mangel på arbeidskraft igjen. Spesielt i en økonomi hvor man skal investere og bygge nye ting.
– Det gir fort høyere lønninger igjen og høyere inflasjon, sier han.
Inflasjonen har falt mye fra toppen i USA. Men nedgangen har stoppet opp de siste månedene, og prisveksten ligger fremdeles høyere enn sentralbankens mål på to prosent.
– Allerede er prisveksten i USA for høy. Den er ikke på to prosent. Og med en økonomi som vokser over trend kan man kanskje ikke regne med at inflasjonen skal falle så mye videre, sier Nordea-strategen.