For tre år siden innførte Støre-regjeringen en strømstøtte for norske husholdninger. Den innebærer at du nå får dekket 90 prosent når prisen går over 75 øre per kilowattime (uten moms).
Høyre-leder Erna Solberg ønsker å videreføre strømstøtten til Støre-regjeringen. Det klargjorde hun da hun gjestet Politisk kvarter på NRK 3. januar:
– Vi er ikke for makspris. Vi mener at den strømstøtteordningen vi har i dag, er god, sa Solberg.
Men partiene som hun må samarbeide med dersom det skal bli et regjeringsskifte til høsten, slik målingene nå antyder, svarer annerledes. Venstre har flere ganger gått inn for å avvikle dagens strømstøtteordning, mens KrF og Fremskrittspartiet går motsatt vei.
De vil sette av flere milliarder kroner og innføre en makspris på 50 øre per kilowattime. Det betyr at staten sponser strømprisen slik at forbrukerne ikke betaler mer enn 50 øre (uten moms, nettleie og andre avgifter).
Vil ha makspris
– Det bør være 100 prosent kompensasjon for priser over 50 øre per kWh, noe vi har fremmet gjentatte ganger og hele tiden hatt inne i våre alternative budsjetter, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NRK.
Han sier KrF også vil vurdere strømstøtte til næringslivet, som i dag ikke mottar slike subsidier, men i stedet i tilbys egne fastprisavtaler.
– Hvis det fortsetter med store prisforskjeller mellom regionene, vil vi vurdere ulike støtteordninger for næringslivet, sier Ropstad.
Fremskrittspartiet er helt på linje med KrF: Makspris på 50 øre med full dekning. I det alternative budsjettet for i år, er kostnaden ved dette anslått til 4,7 milliarder kroner.
Summen kommer på toppen av den eksisterende strømstøtten på 4,8 milliarder kroner. Frp og KrF vil med andre ord doble statens utgifter til strømstøtte – i tillegg til å vurdere nye ordninger for næringslivet.
– Først og fremst ønsker Frp å redusere prissmitten og få normalisert strømprisene. Fram til det, ser vi på løsninger som sørger for at også små og mellomstore bedrifter får en rettferdig strømstøtteordning, sier Frps Marius Arion Nilsen til NRK.
Avviser makspris
Der Høyre vil videreføre dagens ordning, vil altså KrF og Frp doble strømstøtten. Men Venstre hadde en helt annen inngang i sitt alternative budsjett:
«Venstre foreslår å avvikle den midlertidige strømstøtteordningen, både for husholdninger, landbruk og frivillige organisasjoner», heter det i forslaget fra Venstre.
Partiet viser til at ordningen er ment å være midlertidig, som et svar på unormalt høye strømpriser, ikke minst på grunn av krigen i Ukraina.
Men overfor NRK åpner nestleder Sveinung Rotevatn nå for å videreføre en strømstøtteordning likevel, uten å tallfeste hvor dyr strømmen skal være for at en støtteordning skal sette inn:
– Dersom det er uforutsigbare og høye strømpriser, er Venstre for å ha en strømstøtteordning. Og så håper vi jo alle at vi klarer å få normalisert strømprisene, få dem ned, og da er det aller viktigst å bygge ut mer kraft.
– Men både i programutkastet og i det alternative budsjettet så vil dere jo avvikle ordningen?
– I stortingsprogrammet sier vi at dersom vi skal ha en strømstøtteordning også i neste stortingsperiode, så må vi se på innretningen. Og så tror jeg alle vi håper at vi får noe lavere og stabilt lave strømpriser, sier Rotevatn.
Han fastslår at makspris er uaktuelt for Venstre.
– Det må være et visst element av prising i dette, slik at det for eksempel lønner seg å gjøre fornuftige oppgraderinger i egen bolig. Varmepumper og etterisolering og bytte av vinduer og andre ting som gjør at en får ned strømforbruket, sier han.
Publisert
Oppdatert