Regjeringens krav om tilfluktsrom vil føre til økte boligpriser, mener eiendomsaktører. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener alle må være med på å betale for egen beredskap.
Kortversjonen
- Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp av tilfluktsrom og gjøre det pliktig å bygge slike rom i nye store bygg.
- Eiendomsaktører mener dette vil føre til mindre utbygging og høyere boligpriser.
- Justisminister Emilie Enger Mehl frykter ikke at bomberom vil ramme unges boligkjøp. Hun sier alle må være med på å betale for egen beredskap.
- Det finnes i dag i underkant av 20.000 tilfluktsrom i Norge, med plass til cirka 2,5 millioner mennesker.
- Nye tilfluktsrom vil koste rundt 30.000 kroner per person, ifølge estimater fra regjeringen, men anslagene spriker.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Regjeringen foreslo fredag å oppheve byggestopp av tilfluktsromtilfluktsromEt beskyttet område eller rom som er laget for å gi sikkerhet til mennesker i tilfelle krig. I Norge har det ikke vært krav om bygging av nye tilfluktsrom siden 1998. og gjøre det pliktig å bygge slike rom i nye store byggnye store bygg«I utgangspunktet skal det bygges private tilfluktsrom ved oppførelse av bygg som overstiger 1 000 m2 bruksareal i tilfluktsrompliktige kommuner, og offentlige tilfluktsrom til 20 % av innbyggerne i slike kommuner.», skriver regjeringen i Totalberedskapsmeldingen..
Det vil føre til mindre utbygging og høyere boligpriser, ifølge Eiendom Norge, Norsk Eiendom og Prognosesenteret.
Dette bekymrer ikke justisminister Emilie Enger Mehl.
– Vi mener det er rimelig og nødvendig å stille krav til sikkerhet for de som skal bo eller jobbe i bygg, sier hun til E24.
– Kan dette gjøre det vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet?
– Jeg er ikke redd for det. Samtidig skal vi lage en forskrift hvor vi ønsker å få inn innspill fra næringen og andre. Alle må være med på dette. Den dagen vi trenger tilfluktsrom, så er det en mye høyere kostnad enn å la være å tilrettelegge for det nå.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
Rekordlav boligbygging
Det finnes ikke nok tilfluktsrom som kan holde nordmenn trygge under angrep. I Norge finnes det i dag i underkant av 20.000 tilfluktsrom, med plass til cirka 2,5 millioner mennesker.
Samtidig er igangsettingen av nye boliger er på historisk lavnivå. Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen omtaler situasjonen som «den største boligkrisen i moderne tid».
Høy rente og prisvekst har fått store konsekvenser for byggebransjen, med flere konkurser. Økonomer har flere ganger pekt på at den lave boligbyggingen vil skape press i boligmarkedet og øke prisene fremover.
Det er forventet at boligprisene vil stige med hele 10 prosent i år.
Eiendom Norge er ikke i tvil om at det mulige kravet om tilfluktsrom vil forverre situasjonen ytterligere:
– Dette vil føre til mindre boligbygging og høyere boligpriser, sier Lauridsen.
Ingen tiltak for å hindre prisvekst
Justisministeren sier regjeringen vil sørge for at det blir bygget flere boliger og at flere kommer seg inn på boligmarkedet, men varsler ingen ytterligere tiltak for å forhindre økt boligprisvekst.
– Boligpolitikken kommer vi til å jobbe videre med uavhengig av dette tiltaket, sier hun.
Regjeringen har allerede lagt frem mange tiltak for at flere skal komme inn på boligmarkedet, sier Mehl. Hun viser blant annet til økt støtteramme for Husbanken og lavere egenkapitalkravegenkapitalkravEgenkapitalkrav er hvor mye penger man selv må stille med for å få boliglån. Fra 1. januar ble kravet senket fra 15 til 10 prosent. Det vil for eksempel si at man for å få lån til en bolig til 4 millioner må ha 400.000 kroner, mot 600.000 før nyttår. til boligkjøpere.
– Men vil dere vurdere ytterligere tiltak?
– Boligprisene styres av markedet. Vi mener dette er en rimelig kostnad inn i byggeprosjekter.
På spørsmål om hvor utbyggere skal hente penger fra, svarer justisministeren at dette er noe regjeringen mener er en rimelig kostnad.
– Det vil fortsatt være et marked hvor man kan kjøpe brukte boliger og det vil være ulike boligmarkeder i ulike deler av landet, sier Mehl.
Hun understreker at dette er en kostnad regjeringen ønsker å pålegge store bygg, og at de ikke ser for seg at utbyggere av hus og mindre boligbygg vil kunne få slike krav.
Hun legger til:
– Det er et stort alvor over tiden vi lever i nå. Dette er et uttrykk for at vi må legge bak oss epoken med dyp fred.
Usikkerhet om pris
Nye tilfluktsrom vil koste rundt 30.000 kroner per person, ifølge estimater fra regjeringen. Usikkerheten er imidlertid stor, og Obos-sjef Daniel Siraj har i DN anslått 50.000 kroner per plass.
Det vil dra opp kostnadene for boligutbyggere, ifølge Prognosesenteret. Regningen kan havne hos de som kjøper bolig.
Mehl sier alle må være med på å betale for beredskap og at boligprisene avgjøres av markedet.
– Vi må prioritere beredskap og sikkerhet det kommende året. Vi bruker milliarder på forsvaret, politi og brannvesen. Bedriftsansvarlige i kommunene må også regne med å prioritere dette.
Det vil være mulig å komme med innspill til ordningen, gjentar Mehl. En mulig måte å gjøre det på er å stille ulike krav til ulike prosjekter: Enkelte steder kan man tenke seg tilfluktsrom, andre steder kan beredskapsromberedskapsromRegjeringen foreslår en ny kategori, kalt dekningsrom med lavere beskyttelsesgrad. Det kan for eksempel være fjellanlegg, tunneler, parkeringsgarasjer og t-banestasjoner. allerede være prosjektert inn i bygg som for eksempel kjellere eller parkeringsplasser.
Beredskapsrommene vil koste mellom 8.000 og 10.000 kroner per hode, ifølge Mehl.