– Vi er både glade og stolte nå. Dette er en viktig anerkjennelse av samlingens uvurderlige bidrag til bevaring av norsk kulturarv, sier direktør Lena Aarekol ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK).
Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs verdensdokumentarv og administreres av Kulturdirektoratet. Formålet er å fremheve dokumenter som har unik verdi for nasjonal historie og identitet.
Samlingen ved UMAK består av omfattende dokumentasjon av folkemusikktradisjoner fra Nord-Norge og Sápmi, inkludert det samiske joikearkivet.
Unikt kulturhistorisk arkiv
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv er et resultat av innsatsen til blant andre lektor Arnt Bakke og Ola Graff. Den samiske og kvenske delen av arkivet inneholder over 8000 unike lydopptak av joik. Det er den eldste delen, med materiale innsamlet mellom 1949 og 1972, som nå innlemmes i Norges dokumentarv. Denne delen inkluderer lydopptak fra Nord-Norge og Sápmi inkludert deler av dagens Russland. Materialet dokumenterer ulike folkemusikk- og sangtradisjoner som sammen utgjør en enestående del av Nord-Norges kulturarv.
Verdens største samling av joik
Blant høydepunktene i arkivet finner vi joikearkivet, som er en særskilt del av samlingen. Joikearkivet er kjent som verdens største samling av joik og er i dag en sentral ressurs for studier i samisk språk, musikk og kultur. Arkivet er i dag under utvikling gjennom digital formidling av opptakene på Digitalt Museum og strømmetjenester som publikasjoner fra «Luohtearkiiva – joikearkivet».
Les også: Nå kan du lytte til historisk joik på Spotify
Et nasjonalt og internasjonalt kulturminne
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv har allerede fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt. NRK har beskrevet joikearkivet som «en av Sápmis største skatter».
Gjennom prosjektet DigiJoik, støttet av Kulturdirektoratet, har samlingen blitt mer tilgjengelig for publikum. Se kataloger og informasjon om samlingen på universitetsmuseet nettsider.
– Museets ansatte har gjennom årene bygget opp den desidert største samlinga i verden av nordnorsk folkemusikk og av joik, og innsamlingen har vært vitenskapelig kuratert i 70 år. Det har gitt samlingen ved museet en helt enestående status i folkemusikkens fagmiljøer og i de samiske miljøene, sier direktør Lena Aarekol ved UMAK.
– Felles nasjonale hukommelse
– Norges dokumentarv er en del av vår felles, nasjonale hukommelse. Jeg er derfor glad for at vi i denne runden får utvidet listen til å også inneholde mer materiale fra marginaliserte grupper og fra de senere tiårene, sier historiker og førstekonservator Mads Langnes, nestleder i den norske komiteen for verdens dokumentarv.