Reklamebyrået Brunch Oslo gikk for et år siden over til firedagers arbeidsuke for å unngå permitteringer. Nå er de over kneika, men fortsetter med fri på fredager.
Designer Sissel Pettersen var akkurat tilbake fra mammapermisjon da Brunch Oslo for et år siden gikk ned fra fem til fire arbeidsdager.
Nå har de fri hver fredag. Da får hun gjort unna husarbeid, trent eller hentet tidlig i barnehagen.
– Det gir litt mer pusterom. Når man slipper å skvise inn alt på hverdagene, blir man mer fokusert og effektiv på jobb, sier hun.
Flere norske arbeidsplasser har det siste året prøvd ut firedagers arbeidsuke. E24 har sjekket hvordan det har gått med tre av dem.
Startet som sparetiltak
Hos Brunch Oslo startet forsøket som et sparetiltak.
Reklamebyrået hadde hatt røde tall både i 2022 og 2023. For å unngå permitteringer, ble de enige med de ansatte om å kutte både arbeidstid og lønn for alle med 20 prosent.
– Vi hadde nok ikke prøvd ut firedagers arbeidsuke ellers, sier han.
Avtalen med de ansatte var at dersom de kom seg over kneika og gikk i pluss, skulle de opp på full lønn igjen, men beholde den korte arbeidsuken.
I oktober nådde de målet. Nå får de ansatte full lønn for å jobbe fire dager i uken.
Får gjort like mye
På fredager er det derfor tomt på plassene i kontorlandskapet. Ingen av dem trenger heller å være tilgjengelige for jobben.
– Fredagene bestemmer folk selv hva de vil gjøre, forteller Johansson.
Førstkommende fredag skal Sissel Pettersen endelig få renset teppene hjemme. En annen ansatt forteller at han skal bruke dagen til å komme seg til fysioterapeut, en har bestilt massasje og en annen igjen skal i svømmehallen.
Private ærender må gjøres unna på fredagene. Fra mandag til torsdag forventes de å være fysisk til stede på kontoret.
– Jeg opplever at folk har fått mer respekt for kollegenes fokus. I tillegg har vi kortet ned på møtene våre, sier daglig leder.
Han mener de i dag får gjort like mye som før, bare på kortere tid.
– Jeg vil definitivt anbefale andre å prøve dette, legger han til.
Har skapt samhold
Johansson mener overgangen til en kortere arbeidsuke har gått ganske smertefritt.
– Dette har skapt masse samhold og gjort alle ansatte opptatt av å levere effektivt, sier han.
Selskapet vil fortsette med firedagers arbeidsuke. Foreløpig har de fått klarsignal fra eierne i Apriil, som kjøpte dem opp i august.
– Motivasjonen for oss alle nå er å klare å beholde «firedageren». Da må vi fortsette å være effektive og klare å levere og tjene penger, sier han.
Stramt regime
Også IT-bedriften Akuna i Stavanger startet et prøveprosjekt med firedagers arbeidsuke for et år siden. For dem var hovedmålet å kunne konkurrere om ettertraktet teknologisk arbeidskraft.
Daglig leder Eirik Sæther mener det også er en fornuftig tilpasning til hvordan arbeidslivet fungerer i dag.
I tillegg til at halve fredagen mange steder forsvinner i tidlig helgestemning, mener han mye tid kastes bort på møter og aktiviteter som har liten verdi.
– Vi tar bare konsekvensen av det, kjører et litt strammere regime mandag til torsdag. Så tar vi «fri» med god samvittighet på fredagen, sier han.
Innførte «fokustid»
I Stavanger-bedriften har de satt noen rammer for hva de snart ti ansatte kan bruke fredagen sin på.
– Det skal være noe som bidrar til personlig vekst, enten det er trening, egenutvikling eller faglig påfyll, sier Sæther.
For å få mest mulig ut av dagene de jobber, kjører de ifølge lederen et «tight regime».
Hver dag er det felles «fokustid» to timer før lunsj og en time etter lunsj. Da jobber alle konsentrert og skal hverken svare på telefoner, sende hverandre meldinger eller prikke hverandre på skulderen. De har også kuttet kraftig ned på antall møter.
Måtte endre møtekultur
Sæther er svært fornøyd med erfaringene så langt.
Han forteller at omsetningen per ansatt og antall linjer med kode de skriver, har holdt seg like høy, selv om de jobber færre dager. Faktisk har de færre overtidstimer enn før.
– Muligheten til å bruke fredagen så fritt er gulroten som gjør at folk er motivert til å være effektive resten av uken, forteller han.
Den største utfordringen med prosjektet har vært å legge om gamle vaner, spesielt til en ny møtekultur med korte og effektive møter.
– Det tok ni måneder før vi fikk det skikkelig til, og det er lett å falle tilbake i gamle vaner, så det må følges opp tett, sier han.
Resultatene er så gode at de har besluttet å videreføre prosjektet også i 2025.
Bedre balanse
For analysebyrået Analyse & Tall var målet med å innføre firedagersuke å gi de ansatte en bedre balanse mellom jobb og livet ellers.
Det ansatteide, ikke-kommersielle selskapet med kontorer i København, Oslo og Harstad har også innført fokustid og kuttet i møtetiden.
De har gjort undersøkelser blant de ansatte før og etter omleggingen og så raskt resultater.
– Da vi målte hvordan det gikk etter et halvt år, hadde nesten alle en bedre balanse mellom jobb og fritid, større overskudd til å gjøre ting med familien og ingen ville bytte jobb, forteller partner Ida Haugen-Poljac.
Ida Haugen-Poljac
Vil fortsette
Hun og kollegaene er veldig fornøyde med måten å jobbe på.
– Det er helt fantastisk, det føles som et skikkelig privilegium, sier hun.
Den eneste utfordringen de fikk, var at korte arbeidsuker og mye hjemmekontor førte til at de ansatte syntes de så hverandre for sjelden.
Derfor har de nå bestemt at alle skal være på kontoret de samme tre ukedagene, mens en dag er åpen for hjemmekontor for det som ønsker det.
– Vi ønsker definitivt å fortsette med dette, sier Haugen-Poljac.
Kan redusere sykefravær
Sarah Uldal har det siste året jobbet for å få flere norske bedrifter til å prøve ut firedagers arbeidsuke, som norsk partner for organisasjonen «4 day week global».
Hun opplever at det er stor interesse for tanken om å forkorte arbeidsuken, selv om få bedrifter foreløpig har tatt skrittet.
– Det er ofte en usikkerhet rundt det økonomiske, om de vil klare det uten å få gjort mindre og tape omsetning. Mange ønsker å se hvordan det går hos andre før de prøver selv, sier hun.
Selv mener Uldal firedagers arbeidsuke kan være en viktig del av svaret på utfordringen med høyt sykefravær i Norge.
– Det handler om å få mer overskudd og forebygge stress og utbrenthet ved å ha mer tid til hvile og restitusjon utenom jobben, sier hun.
– En øyeåpner
Hos Brunch Oslo forteller Sissel Pettersen at hun har blitt veldig glad i firedagers arbeidsuke. Det ville vært høyt på listen hvis hun skulle søkt ny jobb i dag.
– Det tar høyde for at livet er mer enn jobb. Det har vært en øyeåpner. Vi har levert vel så bra, med mye færre arbeidstimer, sier hun.
Les også
Firedagers arbeidsuke: – En forståelse av at man har et liv
Les også