Kabelfeilsøking på gamle papir-masse kabler, f.eks. DKBA, kan være en utfordring da feilen ofte krever høy spenning for å trigges. Hvorfor er det slik?
Et kjent problem er at oljen i slike kabler kan trekke tilbake i feilstedet og isolere opp feilen slik at høyere støtspenning enn opprinnelig kreves for å få et gjennomslag. For å oppnå et lysbueoverslag i feilstedet på papirkabler må lysbuen slå over et gap med oljefilm/oljetrukket papirisolasjon som har høyt gjennomslagsnivå på 4-10kV/mm. Sammenligner vi dette med PEX isolerte kabler så vil gjennomslagsnivået for lysbueoverslag i luftgapet være 1kV/mm.
Dette er årsaken til at man ofte må gå svært høyt i støtspenning ved feilsøking på en papir-oljekabel sammenlignet med en PEX kabel for å få et overslag.
I tillegg er det en stor fordel om man har økt energi i støtspenningspulsen. Dvs. at den støtgenerator man benytter til feilsøkingen kan settes til f.eks. 2000Ws støtenergi isteden for lavere nivåer som 500Ws. Husk i den forbindelse at de fleste modeller støtspenningsgeneratorer tilbyr ulike spenningsområder og at man ikke oppnår maks energi før man når toppen innenfor hvert av disse spenningsområder. Høy støtenergi gir markant høyere overslagslyd fra feilstedet og lokaliseringen blir enklere og raskere .
Når en støtgenerator benytter 50% av maks spenning er det kun 25% av maks energi ut med pulsen.
Enda en fordel med en støtgenerator med flere spenningsområder (flere høyspent kondensatorer) er at TDR kurver ved ARM måling blir tydeligere (bedre gjennomslag da feilstrømmen flyter lengre) og at det akustiske smellet som oppstår av lysbuen blir kraftigere og enklere å lytte opp.
For mer informasjon om målemetoder eller feilsøkingsutstyr kontakt Megger AS på telefon 22280040 eller epost: post@megger.no .