Jon Olav Skjølsnes tilbringer tid på hytta nær Trollheimen denne uka. Eller nærmere bestemt, så tilbringer han det meste av tida oppe på taket.
For siden like før nyttår, har snøen lava ned i denne delen av landet.
Og på hyttetaket ligger det et 1,3 meter tungt, hvitt lokk.
– Hytta har en grunnflate på rundt 80 kvadratmeter, noe som vil si at taket er nærmere 100. Jeg tipper jeg kommer til å bruke tre dager på å få tatt vekk snøen, sier han mandag formiddag.
Og i 17 minusgrader er jobben i gang. Men selv om kuldegradene biter, er det neppe vanskelig å holde kroppen varm…
Mildværet kommer
Det haster med å få snøen vekk fra taket. For i neste uke kommer mildværet til Trøndelag.
– Da kommer snøen til å synke sammen, og det blir hardt. Da blir det mye verre å få det av. Jeg bruker å fjerne snøen omtrent en gang i året, så tyngden for hytta ikke blir for stor, sier Skjølsnes.
Og det gjør han lurt i, ifølge Sigmund Clemetz. Han er pressesjef i If forsikring.
Husk carporten og skuret!
– Tung snø på taket er ikke bra. I noen tilfeller kan konstruksjonen bli ødelagt. Det er gjerne simple takkonstruksjoner som ryker først. Dette kan være tak over en veranda, et skur eller en carport man har bygget selv.
Clemetz sier du er pliktig til å gjøre en jobb.
– Ifølge loven har du en plikt til å forebygge og minimere skader. Det å stå med hendene i lomma å se på at snøen vokser til en kjempehaug på taket, det kan du ikke gjøre.
Likevel er det hjelp å få om uhellet skulle skje.
– Forsikring handler jo om å hjelpe, så selv om du ikke har vært på hytta di og sjekket, ring oss om noe skjer, sier Clemetz.
Jon Olav Skjølsnes er kun på dag én av tre på hyttetaket. Han anbefaler andre å gjøre det samme.
– Det er nok flere steder i Norge det har kommet mye snø i det siste, så det er ikke dumt å ta turen for å sjekke tilstanden, sier han.
Publisert