Den påtroppende presidenten har lovet massedeportasjon av migranter, og USA-eksperter mener dette vil være øverst på prioriteringslisten hans når han tiltrer mandag.
Tiltakene vil påvirke både innvandrere som allerede bor i USA, og migranter som søker asyl på grensen til Mexico.
Grensebyen Tijuana har allerede erklært krisetilstand og forbereder seg på en voldsom strøm av deporterte mennesker.
Ifølge CNN omfatter Trumps umiddelbare planer:
- Aksjoner fra USAs toll- og grensekontrolletat (ICE) i store byer.
- Økt tilstedeværelse av militære styrker ved grensen til Mexico.
- Strengere regler for hvem som får komme inn i USA.
- Tilbakeføring av Bidens innvandringspolitikk som blant annet gir cubanere, haitiere, nicaraguanere og venezuelanere en legal vei inn i USA.
– Du vil se deportasjonsfly, pågripelser, og ICE-aksjoner i byer som ikke samarbeider med myndighetene, sier en kilde til CNN.
Kildene sier at den nye administrasjonen i første omgang vil fokusere på papirløse innvandrere med kriminell bakgrunn i store byer som Washington, Denver og Chicago.
Trump overtar en relativt rolig sørlig grense, men CNN skriver at Trump ventes å erklære nasjonal krise for å sende flere militære ressurser til grensen, suspendere innreise for visse grupper og innføre et innreiseforbud.
Det jobbes også med planer om å fjerne ordningen med statsborgerskap for barn født i USA av utenlandske foreldre.
Hundretusener av migranter som nå kan jobbe og bo midlertidig i USA kommer til å havne i en vanskelig situasjon.
Mister arbeidskraft
Det kan også bli problematisk for alle de som er avhengig av arbeidskraften til migrantene. Blant annet i landbruket.
– Trump kan neppe kaste ut alle, for det vil resultere i et ragnarok for amerikansk økonomi, men vi kan forvente en symbolsk handling, uttalte rådgiver i Cevita, Eirik Løkke, til NTB denne uken.
Han tror kostnaden vil bli stor.
– Det er også et spørsmål om hvor store politirusser som skal brukes på dette og en stor risiko ved å fjerne ressurser fra kriminalitetsbekjempelse. Flere delstater vil også trenere dette, sier Løkke.
TV 2 i USA: Tør ikke lenger ringe politiet: – Ryktet går fort
Krisetiltak i Mexico
På andre siden av grensen har bystyret i Tijuana enstemmig innført krisetiltak.
Byen med to millioner innbyggere ligger rett sør for grensepasseringen i San Diego i California. Dette er ofte siste stopp for migranter fra Mellom- og Latin-Amerika som vil til USA.
Kriseplanen innebærer blant annet at kommunale midler blir frigitt for å hjelpe personer som blir utvist fra USA, ansettelse av hjelpepersonell, betaling for husly og tilbud om juridisk assistanse.
– Målet er å sikre en verdig behandling av deporterte migranter, sier Tijuanas borgermester Ismael Burgueno.
Byen er allerede fylt til bristepunktet av midlertidige husrom for dem som søker nordover, men som blir sittende fast på mexicansk side av grensen.
Vil skrote app
Samtidig trues en app som har bidratt til å skape ro og orden i køene på grensen med nedleggelse, ifølge nyhetsbyrået AP.
Migranter som rett til lovlig innreise i USA kan bruke CBP One-appen til å booke avtaler med amerikanske grensemyndigheter, noe som har avlastet bosituasjonen i Tijuana. Trump har sagt at han vil ha en slutt på den når han innfører den nye grensepolitikken.
I stedet skal det lanseres en app som skal varsle migranter som står i fare for å bli deportert fra USA. Appen skal bli virksom nå i januar og vil også varsle migrantenes pårørende i Mexico.
I 2022 ble det anslått av Pew Research Center at det var fire millioner mexicanske, og totalt elleve millioner migranter uten gyldige papirer i USA.
De ble adoptert til USA. Flere tiår senere lever de i frykt