– Jeg ble kjent med Lisa gjennom snap, uten å vite hvem hun var. En snap, og så ble det til et forhold, sier Ludvik Holtan Aarstad.
Han og Lisa Bjørnsen er begge elever ved Porsgrunn videregående skole.
– Det var jeg som sendte den første snappen. Jeg var på hyttetur med venner, og så sendte jeg en felles-snap til mange gutter. En av dem var Ludvik, og så var snappinga mellom oss i gang, sier Lisa.
86 prosent av alle 9-18-åringer bruker sosiale medier, ifølge Barn og medier 2024.
Snapchat er det største sosiale mediet. 70 prosent av barn og unge sier de bruker plattformen, og svært mange av dem legger til fremmede på vennelisten sin.
– Det er jo sånn vi unge blir kjent med hverandre. Det er mange som synes det er kult å ha mange venner på Snap map, og også ha høyest Snapscore. Det får du om du legger til nye folk, det er vår sosiale arena.
Begge sier at å legge til nye folk, som de ikke kjenner fra før, er blitt normalen.
– Det første vi gjør er for eksempel å sende en tørr-Snap, eller skrive noe kort. For eksempel Hgd.
Har du lagt til folk du ikke kjenner på Snap?
Bruker mange forkortelser
Ungdommen bruker nemlig en hel haug av forkortelser når de legger til et nytt, fremmed menneske på Snaplista si.
– Det er mye av det som er gaming-språk, og så kommer masse av det fra TikTok, sier Lisa.
For eksempel «Ins», som betyr «ingenting spesielt».
Bør være mer skeptiske
Elise Landa (45) har jobbet med foredrag, workshop og kurs og innholdsproduksjon i sosiale medier i mange bedrifter og bransjer i flere år.
Hun sier ungdommen ikke har det samme forholdet til sosiale medier som de voksne.
– De har vokst opp med et liv som er helt digitalt. Med Snapchat er hele verden blitt en møteplass. De har ikke de samme begrensningene som vi «gæmliser». Og da mener jeg alle over 25, ler hun.
Landa, som er over 40, mener de unge burde vært mer kritiske til å legge til fremmede på sosiale medier fordi de ikke vet om det vil bli en god relasjon.
– For oss voksne er en god relasjon om vi kjenner dette mennesket eller ikke. Gjør vi ikke det, er det ingen god relasjon, mener hun.
– Sånn tenker ikke ungdommen. De tenker ikke kritisk til et menneske de ikke kjenner, for dem er det bare en ny, spennende relasjon. Og dermed legger de til fremmede over en lav sko.
Vil dele livet sammen
– Jeg har alltid likt krøller. Da jeg så Ludvik på bilde første gang tenkte jeg at han var en veldig kjekk gutt med krøller, smiler Lisa.
Til høsten venter militæret for dem begge. Ludvik i Stavanger i Luftforsvaret, Lisa skal til Nord-Norge. Likevel er de innstilt på å dele resten av livet sammen.
– Jeg er veldig gira på det. Jeg vil være sammen med Lisa, og dele livet med henne, sier Ludvik.
Hei
Takk for at du leser. Har du tips eller innspill til saken eller andre ting vi bør skrive om? Send meg gjerne en e-post!
Tidligere har jeg blant annet skrevet disse sakene:
Publisert