Etter at han hadde holdt en tale under Donald Trumps innsettelse
som president i USA mandag, gjorde Elon Musk en oppsiktsvekkende handling.
Han slo seg på brystet med høyre arm, før han med kraft
strakk armen rett ut og litt opp, med flat hånd.
Medier over hele verden skrev om dette, inkludert TV 2. Vi
vinklet vår artikkel på at en ekspert sa at dette minnet sterkt om en
nazihilsen.
VG omtalte det som en Musk-hilsen, mens The Guardian skrev en artikkel om hvorvidt dette var en
nazihilsen eller ikke.
– Helt klart en nazihilsen
– Dette er helt klart en nazihilsen, sier professor Erika
Gubrium ved Institutt for statsvitenskap ved Oslo Met.
– Jeg synes dette er et veldig interessant eksempel, for
diskusjonen fokuserer på om han gjorde en nazihilsen eller ikke. TV-kanaler og
aviser over hele verden vil ikke fastslå at det var en nazihilsen, men det var
det, utdyper Gubrium.
Hun er direkte oppgitt. Gubrium mener at media burde diskutere hvorfor han gjorde en nazihilsen, ikke om han gjorde det.
– Jeg synes det er så hjelpeløst å analysere om dette er en nazihilsen eller ikke. Og dette er bare ett eksempel. Vi kaster bort tiden, i stedet for å fokusere på politikken som gjennomføres, forklarer professoren.
Gubrium er blitt varm i trøya nå, som det heter i sportspråket.
– Vi vet at han gjorde en nazihilsen, men hvorfor kan ikke media si det som det er? Det er skremmende.
Dette sier TV 2
Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, sier at det fremstår som om Elon Musk gjorde en nazihilsen, og at det derfor er åpenbart at hendelsen skal omtales.
– TV 2 gjør det vi kan for å sikre en grundig og faktabasert dekning i alle våre nyhetssaker. Vi som redaktørstyrt mediehus trekker ingen konklusjon om hva Musk tenkte da han gjorde denne gesten, fordi vi ikke vet noe hva som var hans intensjon, sier hun, og fortsetter:
– Dette er i tråd med gjeldende presseetikk. Flere eksperter mener det er en nazihilsen, mens andre fagfolk mener det ikke er det. Vi mener det er vår plikt som nyhetsformidler å unngå spekulasjoner og forhastede konklusjoner, og heller presentere fakta slik de foreligger.
TV 2 har også forsøkt å få en kommentar fra VG, foreløpig uten hell, men avisen har lagt inn en forklaring i sin artikkel på hvorfor den ikke vil fastslå at dette var en nazihilsen.
«VG forsøker å gi en faktabasert beskrivelse av hva som faktisk skjedde under Donald Trumps innsettelse, uten å trekke konklusjoner om hva som er Musks intensjoner. Dette er i tråd med pressens etiske regelverk om å vektlegge en nøktern fremstilling av sensitive saker. VG slår ikke fast i sin dekning at Musk gjør en nazihilsen. Samtidig gir vi bakgrunnsinformasjon om hva en nazihilsen representerer historisk og kulturelt. Dette gir leserne mulighet til å forstå hvorfor gesten har vekket reaksjoner,» forklarer VG.
Får støtte
TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen støtter Gubrium helhjertet.
– Jeg er helt enig. Spørsmålet er hvorfor han gjorde det. Han og Donald Trump vet veldig godt hvordan disse tingene blir oppfattet. Mange av de folkene han har plukket ut, skal ha dette som nesten eneste hensikt, sier Bergesen til TV 2.
Da tenker han spesielt på Robert F. Kenndy Jr. og Tulsi Gabbard.
– Disse tingene ved Elon Musk er jo noe Trump liker. Musks fremste valuta er oppmerksomhet. Måten han tilegner seg oppmerksomhet på. Det som er viktig for politiske analytikere, er hva er det de ønsker å lede oppmerksomheten bort fra? mener Bergesen.
Akkurat nå kan det eksempelvis være alle presidentordrene som Trump utsteder, som så langt er bortimot en blåkopi av politikken i «Project 2025».
I disse ordrene ligger det innskrenking av enkeltmenneskers rettigheter, utplassering av militæret langs grensen i sør og planer om å ta jobben fra mange føderalt ansatte.
På tirsdag kritiserte Musk tradisjonelle medier for å ha fremmet påstander om at han kom med en nazi-hilsen.
– De tradisjonelle mediene er ren propaganda. Dere er media nå, skrev han på X.