⏲
15. januar 2025 11:29
👤
Emily Victoria Wilskow, Lovdata
Farlige hunder er definert i hundeloven § 19 første ledd. Det er enkelthunder «som fremstår som spesielt aggressive, kampvillige og utholdende eller med andre sterkt uønskede egenskaper eller fremtreden, slik at de kan være farlige for mennesker og dyr», og hunder som er gitt trening i eller for å angripe mennesker eller andre hunder.
Det følger av § 19 at det er forbudt å holde eller innføre farlige hunder, og at nærmere regler kan gis i forskrift. I hundeforskriften § 1 er det gitt forbud mot hunderasene Pitbullterrier, Amerikansk staffordshire terrier, Fila Brasileiro, Tosa Inu og Dogo Argentino. Det gjelder også blandinger av disse rasene, eller blanding av hund og ulv.
Krav til registrering av hunder
Ifølge hundeforskriften § 2 første ledd kan politi og tollmyndigheter kreve dokumentasjon på hundens rase, hvis «det er tvil» om hunden er farlig. I § 2 annet ledd er det et minstekrav om at hunden er registrert med mikrochip fra den er fire måneder gammel. Når mikrochipen skannes, så skal den knytte hundens DNA opp mot stamtavler. I rundskrivet RPOD-2012-14 står det at det kun er NKK eller lignende organisasjon som kan utstede troverdig dokumentasjon.
Hvis det er tvil om det er en farlig hund og hundeeier ikke kan dokumentere rasen, vil hunden anses som farlig. Det finnes et unntak i hundeforskriften § 2 tredje ledd som skal hindre urimelige avgjørelser. Unntaket gjelder kun i enkelttilfeller med «særskilte omstendigheter».
Utvisning fra Norge
I ytterste konsekvens kan politiet avlive hunden. I hundeloven § 19 tredje ledd har politiet et mildere alternativ, nemlig utføring av riket. Politidirektoratet har gitt retningslinjer for når hunden skal kunne utføres fra Norge.
For det første må hunden være av en forbudt rase eller type. For det andre må hundeholdet ikke utgjøre noen uakseptabel sikkerhetsmessig risiko. For det tredje må andre tungtveiende hensyn ikke tale mot utførsel. For det fjerde må hundeeier dokumentere et utenlandsk mottakerapparat, og for det femte må hunderasen være lovlig i landet den føres tilbake til. Les nærmere i rundskrivet RPOD-2012-14 punkt 2.
Hvis alle de fem vilkårene er oppfylt, så kan hunden sendes ut av Norge. Hundeeier har da krav på et skriftlig forhåndsvarsel etter forvaltningsloven § 16. Ifølge rundskrivet bør fristen for hundeeier til å føre hunden ut av landet normalt settes til to uker. Politiet krever normalt et skriv fra hundeeier hvor det står tid og sted for utreisen.
Dette er en oppdatert versjon av en tidligere artikkel (opprinnelig publisert 5. september 2022).