Skogbruket har i nyere tid blitt utsatt for kritikk fra miljøbevegelsen og ikke minst fra NRK.
Norsk skogbruk er en suksesshistorie. Nesten 40 prosent av landarealet er dekket av skog, og Norge har i dag tre ganger så mye skog som for 100 år siden.
Skogbruk er langsiktig forvaltning. Hvem andre investerer i et 100-årsperspektiv? Det er kun skogbruket som gjør det, men vi høster også det våre forfedre har plantet og skjøttet.
Skogbrukere har et langsiktig perspektiv i forvaltningen av skogen, og de har stor kjærlighet til den. Det handler om frihet under ansvar, og det krever tillit. Den tilliten må skogbruket også sørge for i framtiden. Det nytter ikke bare å si det – vi må vise at vi fortjener den.
Derfor er det svært positivt at skogbruket i dag har gode standarder å forholde seg til, som PEFC og FSC. Standardene danner grunnlaget for et bærekraftig skogbruk og blir jevnlig revidert og tilpasset krav fra storsamfunnet.
Slik jeg ser det, fungerer sertifikatene som et kompromiss mellom skogbruket som næring og kravene fra storsamfunnet og miljøorganisasjoner. God dialog med de som har et annet syn på skogbruk og driftsformer enn oss selv, er grunnleggende for å dempe konfliktnivået. De årlige møtene Løvenskiold Fossum har hatt med turistforeningen, jeger- og fiskeforeninger, samt andre friluft- og miljøorganisasjoner, er viktige for å bygge forståelse og dialog.
Skogen er en favoritt blant mange turglade mennesker. Den er gratis å bruke og bidrar uten tvil til å styrke folkehelsen her i landet, både fysisk og psykisk.
Har du hørt om amygdala? Det er en del av hjernen som er spesielt viktig for læring, hukommelse og sosial adferd. Turer i skog og mark styrker denne delen av hjernen. Forskning viser at bare 120 minutter i skogen i løpet av en uke kan gjøre underverker mot stress, angst og depresjon.
Man kan altså være sin egen lege og psykolog, bare ved å komme seg ut i skogen – uten å betale en krone. Fantastisk, spør du meg.
Det er mye fokus på det grønne skiftet for tiden. Skogbruket er en viktig del av dette skiftet, som leverandør av fornybare råstoffer som videreforedles til en rekke produkter, ikke bare trelast og papir. Et eksempel på dette er Borregaard, som produserer lignin, cellulose, biovanillin, bioetanol og andre produkter som anvendes innen landbruk, fiskeri, byggeindustri, farmasi, kosmetikk, næringsmidler, batterier og biodrivstoff. Av 1000 kg tømmer blir 875 kilo salgbare produkter i Borregaards fabrikker.
Skogbrukere har all grunn til å være stolte av næringen de utøver. Skogressursene forvaltes langsiktig for fremtidige generasjoner gjennom planting, ungskogpleie, tynning og hogst. Norge har lange tradisjoner og solid kompetanse på å bygge i tre, også i større konstruksjoner som terminalbygg ved flyplasser, idrettshaller og bruer.
Skogen bidrar til å regulere klimaet ved CO2-opptak og binding av CO2. Netto opptaket i norske skoger av CO2 tilsvarer 60 prosent av de totale klimagassutslippene i eget land.
Skog og treprodukter kan erstatte stål og betong. Verdens høyeste trehotell, med sine 85 meter, ved Mjøsas bredder er et godt eksempel på nytenkning. I tillegg er det kortreist. Hele produksjonsprosessen fra tømmer til ferdig hotell kan foregå i vårt eget land.
Skogbruket er ingen solnedgangsnæring, men en næring med enorme muligheter også i framtiden. Å få lov til å være med på å forvalte skog har gitt meg stor yrkesstolthet.