En skranglende kommuneøkonomi og færre elever har gjort at flere skoler i fylket har vært nedleggingstruet.
Også i Kongsberg har dette vært diskutert.
Det var i utvalg for kultur og oppvekst i november at samarbeidspartiene Høyre, Sp, Venstre, KrF og Frp foreslo å vurdere nedleggelse av Madsebakken skole. Ap stemte da for å sende saken ut på høring.
Flertallet vil utsette skolekuttavgjørelsen
Madsebakken skole er én av de største skolene i Kongsberg med omtrent 330 barn.
Bannere for å bevare skolen har hengt rundt i Kongsberg, og en protestmarsj mot nedleggelse ble arrangert før jul.
Men nå har partiene snudd, og flertallet ønsker å utsette skolekuttavgjørelsen.
– Det har kommet såpass mange gode og nyttige innspill, og flere av dem går spesielt på det økonomiske aspektet i det å legge ned Madsebakken. Vi tror ikke Kongsberg er tjent med å legge ned skolen nå.
Det sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Heidi Tovsrud Knutsen, etter at de har lest alle høringsinnspillene som har kommet inn så langt.
– Vi kan ikke se at den informasjonen vi sitter med, verken gjennom de utredningene som er gjort, eller gjennom de innspillene vi har fått i høringen, gir oss et grunnlag som er godt nok til å gå for skolenedleggelse.
Høyre: – Må se på alle mulighetene
Høringsrunden er i gang, med en endelig frist 10. februar.
Flertallspartiene ønsker nå å utsette det endelige vedtaket i skolestruktursaken for å få de nødvendige analysene og utredningene på plass.
Etter møte med innbyggerne har også Høyre annonsert ønske om å utsette skolenedleggelse til det har blitt gjort grundigere redegjørelse for konsekvenser og nytte.
– Det er helheten i de fakta eller innspillene som kommer, som gjør at vi mener at informasjonsgrunnlaget som vi hadde i utgangspunktet, ikke er solid nok til å ta en endelig avgjørelse, sier gruppeleder i Kongsberg Høyre, Terje Navjord Jensen til NRK.
– Ha det vært litt forhastet i og med at dere snur?
– Den enorme kompetansen som nå har blitt kommet fra disse aksjonsgruppa, de har sett på saken på andre måter og tilført mer informasjon, som gjør at den type informasjon, må inn i hele saksgrunnlaget, sier han.
– Har politikerne gjort en dårlig jobb hvis det blir så mye fram og tilbake?
Det er ingen skam å snu, og det er dumskap hvis man gjør en beslutning og sier at den står vi på, uansett hva som tilflytter av ny informasjon. Når det kommer ny informasjon, så er det kred til politikerne, som sier at vet du hva, her er det mer informasjon, mer enn det vi visste. Det er bra, nå må vi se på saken på nytt, sier Jensen.
Høyres gruppeleder mener de må se på hele skolestrukturen på nytt, et av partiets forslag er og se på ungdomsskolene.
– Vi må kanskje se på at noen av skolebyggene som i dag er bare ungdomsskole, kanskje det må bli en kombinert barne -og ungdomsskole. Kanskje andre som i dag er en barneskole, skal bli gjennomgående 1. til 10. skole. Da får vi en annen dynamikk i skolene, hvor mange elever er det skolekretsen, kan vi få en bedre utnyttelse?
Det kan ende med at et skolebygg blir nedlagt. Men vi vil gjerne se på også den muligheten til bedre strukturering ved å se 1. til 10. skole som en del av dette. Vi ikke om det er riktig eller vil gi en bedre løsning. Men vi vil gjerne ha de faktaene på bordet, sier Jensen.
Aksjonsgruppa Bevar Madsebakken: – En stor dag for oss
I flere uker har elever og foreldre ved Madsebakken skole aksjonert for skolen sin.
De har laget bannere med slagord om å bevare skolen, de har gått i fakkeltog og kjørt i bilkorteser. Alt for å belyse sin motstand mot at skolen legges ned.
I dag kunne de feire.
– Dette er en veldig stor dag for alle som har kjempa natt og dag siden 29 oktober i fjor. Vi har jo brukt tid på å dypdykke i materien og jobba svært bredt og grundig med denne saken. Det er mange som har engasjert seg. Vi i aksjonsgruppa er utrolig glad for at Arbeiderpartiet og flertallspartiene endelig tar til fornuft, sier Anne Aase Haraldsen i aksjonsgruppa.
Men Haraldsen sier de fortsatt ikke er ferdig med sitt arbeid.
– Vi skal fortsatt å jobbe med høringssvar framover for å belyse denne saken for politikerne, så de har et godt grunnlag for videre arbeid, avslutter hun.
Publisert