Artikkel
⏲
9. januar 2025 12:40
👤
Aleksandra Dimitrijevic Meyer, Lovdata
Del artikkel
Regler om hvem som har ansvar ved tak- eller snøras kan man finne i kommunale forskrifter om politivedtekter. I denne artikkelen vil vi se nærmere for hva som gjelder i Oslo. Andre kommuner kan ha egne kommunale politivedtekter.
Hvem har plikter?
Det er ikke bare eieren av hus som må passe på at snø og is kan falle ned og skade folk og gjenstander. Etter
Oslos politivedtekter § 1-2 hviler plikter på huseier og på «den som bruker eller leier lokaler på gatenivå, fester, eller bestyrer bygning eller grunn».
Hva skal til for å oppfylle plikten?
Hva som konkret må gjøres, må leses ut fra forskriftene om politivedtekter for de enkelte kommunene.
For Oslo gjelder
forskrift om politivedtekt, Oslo kommune. Andre kommuner kan ha tilsvarende regler. Du finner enkelt forskriften som gjelder for din kommune ved å skrive «forskrift om politivedtekt» og din kommune, for eksempel «Bergen», i søkefeltet på Lovdata.
For Oslo er snø, is og takras omtalt i
§ 4-1 i forskriften. Der står det at «[n]år snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eieren straks sette opp avvisere eller lignende innretning som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet». Innretning kan for eksempel være snøfangere og skilt om rasfare. I tillegg har Høyesterett påpekt i dom
Rt-2013-312 avsnitt 20 at det må ligge en «forutsetning om årvåkenhet» til grunn, slik at rasfare oppdages. Det innebærer at hus- eller grunneier skal gjøre det de kan for å undersøke forholdene på taket.
Gebyr
Dersom bygget ikke er sikret, kan kommunen ilegge et såkalt overtredelsesgebyr. For Oslo følger det av forskriften
§ 9-2a. Et overtredelsesgebyr kan ilegges personer eller foretak av kommunen, uten at politiet eller domstolene involveres.
Etter
§ 6 tredje ledd, kan overtredelsesgebyret bli på mellom kr 1000 og kr 5000. Summen avhenger av flere faktorer, både overtredelsens karakter, omfang, varighet og virkning. Får du et gebyr, må du betale det i tide. Er ikke gebyret betalt innen tre uker fra det ble utstedt, forhøyes det med 50 % selv om det er påklaget, se
§ 7 tredje ledd. Betal derfor gebyret før du påklager det. Reglene for klage står i
§ 8. Klagefristen er 3 uker fra gebyret ble ilagt.
I tillegg til overtredelsesgebyr, risikerer de med ansvar for snøsikring straffansvar og erstatningsansvar ved manglende overholdelse av pliktene.
Aktuell høyesterettsdom
Saken i høyesterettsdom
Rt-2013-312 handlet om en isklump som hadde falt ned fra gesimskassen på taket til en bygård slik at en person ble sterkt skadet. Høyesterett mente at det var en konkret vurderingssvikt fra den som hadde ansvaret for inspeksjonen, og denne personen ble idømt betinget fengsel i 60 dager. Boligselskapet ble ikke ilagt foretaksstraff. Les dommen
her og ha en trygg og rasfri spasertur i bygatene!
Source link